Van 18 tot 24 november 2019 vindt de 4° editie van de “Settimana della Cucina Italiana nel Mondo” plaats. De Italiaanse Overheid en het Ministerie van Buitenlandse zaken en Internationale Coöperatie willen daarmee de Italiaanse agrovoedingsindustrie en het eigen voedselmodel in de wereld promoten als onontbeerlijk voor een gezonde levensstijl. Vooral de producten die slachtoffer zijn van de zogenaamde DAZI-doganali worden in de picture gezet.
Tijdens deze kookweek worden overal ter wereld talrijke activiteiten aangeboden, gaande van concerten, proeverijen, kooklessen en informatiesessies door chef-koks, galadiners, tentoonstellingen en zoveel meer. De vorige edities van deze kookweek leverden meer dan 4500 activiteiten in 110 landen op. Wie hier zijn ‘Italiaans culinair ding’ niet vindt zal het wellicht nergens vinden. Zin in meer over deze kookweek? Lees dan hier verder. Er is ook een filmpje van maar wel in het Italiaans (zie hieronder).
Het centrale thema ‘Voedseleducatie: de Cultuur van de Smaak’ wil mensen sensibiliseren om stil te staan bij de keuze van hun producten waarbij men tegelijk informeert over de invloed van verschillende voedingspatronen op ons welzijn en onze leefwereld. Onderwerpen die vandaag in de schijnwerpers staan, zoals onze ecologische voetafdruk, voedselzekerheid, duurzame biodiversiteit en dergelijke meer, passeren ook de revue.
Tenslotte wil men ook typische streekproducten en oorsprongsgebieden in de spots zetten als onontbeerlijk voor de Italiaanse traditie van eten en wijn. Bijzondere aandacht dus voor :
– de Prosecco di Conegliano Valdobbiadene -Unesco-werelderfgoed sinds dit jaar
– Leonardo da Vinci, waar weinigen een ‘keukenprins‘ achter zullen vermoeden
Een kookweek voor de hele wereld? Ja: van St Petersburg tot Buenos Aires! Helaas is dit mooie initiatief nog niet doorgedrongen in België, Nederland of Vlaanderen. Een groot gemis! Hier moeten iets aan gedaan worden. Toch?