Italiaanse druivenrassen 7: Primitivo

Italië is al sinds enkele jaren het grootste wijnproducerende land ter wereld. Niet alleen dat, Italië heeft ook het grootste aantal autochtone druivensoorten ter wereld. Naar schatting zouden er meer dan 2000 soorten druiven zijn. In deze reeks bekijken we de bekendste autochtone druivenrassen van Italië.

 

Primitivo houdt van de warmte. Daarom komt de blauwe druif vooral voor in Puglia en Basilicata. In 1967 ontdekte een Amerikaanse wetenschapper dat Primitivo en de Californische druif Zinfandel hetzelfde DNA hadden. Na jarenlang wetenschappelijk onderzoek werd ontdekt dat beiden afstammen van de Kroatische druif Tribidrag.

Oorspronkelijk werd Primitivo in Puglia traditioneel gebruikt voor de productie van goedkope tafelwijn of als toevoeging bij andere wijnen. De druif was dus eerder van ondergeschikt belang en vrij onbekend. De laatste jaren wint de druif sterk aan waardering en wordt het door producenten opnieuw aangeplant. Ook hebben moderne technieken enorm geholpen tot de beschaving van de Primitivo.

Momenteel brengt hij elegante, soepele en intens smakende wijnen voort van een hoge kwaliteit. Kenmerken in smaak zijn vooral kersen, specerijen en chocolade met een licht bittertoetsje. Aanbevolen wordt om deze wijnen jong of redelijk jong te drinken. Bekende wijnen zijn Primitivo di Manduria  en Salice Salentino (beiden DOC).

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten