
In deze reeks belichten we allerlei weetjes, eigenaardigheden en opmerkelijke zaken uit het Italiaanse leven en geschiedenis.
Het eerste McDonald’s fast-food restaurant in Italië opende op 20 maart 1986 in het hart van Rome, op de Piazza di Spagna. Dat ging niet zonder slag of stoot.
Valentino, de Italiaanse modeontwerper, ondernam onmiddellijk juridische stappen om het restaurant, dat grenst aan zijn hoofdkantoor in Rome, te sluiten omdat het een aanzienlijk en constant lawaai veroorzaakte en een ondraaglijke geur van gefrituurd voedsel uitstootte die de lucht vervuilde.

Valentino was niet alleen. Duizenden mensen verzamelden zich op het pittoreske piazza om te protesteren. Op de bijeenkomst, die was georganiseerd door het comité “Red Rome”, waren Italiaanse zangers, acteurs en politici te horen die zich uitspraken tegen de komst van de hamburger naar het land van de pasta. Schalen spaghetti, perfect beetgaar gekookt in grote ijzeren koekenpannen, werden aan de supporters geserveerd. En vanaf een geïmproviseerd podium onder een groep reusachtige palmbomen spraken beroemdheden zich uit tegen de gevaren van fast food. Ze verkondigden de “verloedering van Rome” en de “veramerikanisering” van de Italiaanse cultuur als McDonald’s hier zaken zou mogen blijven doen.
Stadsambtenaren poogden de opening tegen te houden op grond van beweringen dat de directie de gevel van het gebouw had veranderd zonder eerst de noodzakelijke vergunningen van het Ministerie van Cultureel Erfgoed te hebben verkregen. De gemeenteraad van Rome stemde over een voorstel van de Communistische Partij om het restaurant te sluiten wegens de vermeende “verloedering van het historisch centrum” waarvan de fast-food-zaak de schuld is. Zwerfvuil en gezondheidsproblemen werden genoemd als de belangrijkste oorzaken van bezorgdheid. De Raad beschuldigde de McDonald’s er ook van bij te dragen tot de congestie in het centrum van de stad.
De verwarring voor het restaurant was zelfs zo groot dat er na de opening veiligheidsagenten werden ingeschakeld om de menigte tegen te houden die zich elke dag voor de deuren vormde.
Ondanks alles opende de McDonald’s zoals voorzien en hij is er nog steeds.
