Italiaanse druivenrassen 11: Montepulciano

Italië is al sinds enkele jaren het grootste wijnproducerende land ter wereld. Niet alleen dat, Italië heeft ook het grootste aantal autochtone druivensoorten ter wereld. Naar schatting zouden er meer dan 2000 soorten druiven zijn. In deze reeks bekijken we de bekendste autochtone druivenrassen van Italië.

 

Montepulciano is een rode wijndruif die op grote schaal in Midden-Italië wordt verbouwd, met name in de oostelijke regio’s Abruzzo, Marche en Molise. Het ras wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van droge rode wijnen. Een opmerkelijke uitzondering hierop is de lichtere, kersenkleurige Cerasuolo d’Abruzzo.

Montepulciano wijnen worden wereldwijd gewaardeerd om hun zachte smaken en sterke kleurpigmenten. Zachte tannines en een lage zuurgraad zorgen voor een medium body wijn die meestal het best gedronken wordt kort na het bottelen. Het ras reageert echter ook goed op een oordeelkundig gebruik van eikenhout om een rijkere wijn te creëren.

Montepulciano reageert goed op het mengen met andere rassen. Verreweg de meest succesvolle is de Sangiovese, zijn naaste verwant.

Na Sangiovese is Montepulciano de  meest aangeplante rode wijnsoort in Italië. Zijn populariteit dankt het aan zowel de toegankelijke stijl van de wijnen die het produceert, als aan de betrouwbaar hoge opbrengsten in de wijngaard. Het ras rijpt relatief laat en is goed bestand tegen meeldauwziekten.

De beroemdste wijnen van dit ras komen uit de regio Abruzzo. Het wordt geproduceerd onder de Montepulciano d’Abruzzo DOC titel in enorme hoeveelheden op de lage heuvels rond de Adriatische kust. De beste Montepulciano’s van Abruzzo (met DOCG status) komen uit het noorden van de regio, uit de uitlopers van de Colline Teramane.

Twee andere opmerkelijke Midden-Italiaanse wijnen gemaakt van Montepulciano druiven zijn Rosso Conero en Rosso Piceno, beide uit de Marche regio. Ondanks het feit dat deze wijnen vaak van hogere kwaliteit zijn dan hun d’Abruzzo tegenhangers, zijn ze minder bekend.

Anders dan de naam doet vermoeden wordt de druif niet gebruikt voor de beroemde Vino Nobile di Montepulciano. Hij staat niet aangeplant in Montepulciano in het zuiden van Toscane. Hij is toegestaan in een aantal Toscaanse wijnen, maar is in de regio niet op grote schaal aangeplant.

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten