Moderne Italiaanse auteurs om te ontdekken (6): Paolo Giordano

Foto Wikicommons - Elena Torre

Italië heeft heel wat beroemde schrijvers voortgebracht. Iedereen kent de absolute klassiekers zoals Dante, D’Annunzio, Boccaccio, Manzoni en recenter, Umberto Eco. Maar er is de laatste jaren ook een schare nieuwe auteurs, allen zeer talentrijk en succesvol. Die moet je dus absoluut ontdekken – voor zover dat dat nog niet gebeurd is natuurlijk.

 

Paolo Giordano (Turijn, 19 december 1982)

Paolo Giordano is woonachtig in San Mauro Torinese, een klein dorp in de buurt van Turijn. Zijn eerste werk, De eenzaamheid van de priemgetallen, in het Italiaans La solitudine dei numeri primi, won verschillende prijzen, waaronder de belangrijkste Italiaanse literatuurprijs de Premio Strega. Bovendien kreeg de schrijver voor dit boek de Premio Campiello, de Premio Fiesole Narrativa Under 40, de Merck-Serono-prijs voor wetenschap en literatuur en de Premio letterario Frignano.

Het boek dat uitkwam in 2008 werd in datzelfde jaar het meest verkochte boek in Italië. Er werden daar meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Het boek werd ook in andere landen een bestseller en is inmiddels in 22 talen vertaald. Het is een stimulerend en verontrustend boek dat doet nadenken over het onbehagen in sectoren van de wereld van de jeugd, symbolisch voorgesteld door priemgetallen, die, zoals de protagonisten, nauw verenigd en toch onoverwinnelijk verdeeld zijn.

In 2009 maakte regisseur Saverio Costanzo een film naar het boek, die samen met Giordano het scenario schreef.

Na de priemgetallen

Giordano ontving de Merck Serono literaire prijs in de sectie fictie op 9 juli 2008, en de Frignano opera prima literaire prijs op 23 augustus 2008. Hij is ook de winnaar van de 14e editie van de Alassio Cento libri – Un Autore per l’Europa literaire prijs, die hij ontving op 13 september 2008, en behoorde tot de finalisten van de 18e editie van de PEN Club Italiano prijs. Hij is ook de winnaar van de Alassio Cento libri – Un Autore per l’Europa literaire prijs, die hij ontving op 13 september 2008.

In oktober 2012 publiceerde Giordano zijn nieuwe boek, getiteld Il corpo umano. De roman werd gepromoot met een reeks theaterlezingen in heel Italië met originele muziek live gespeeld door het duo PLUS (MinusAndPlus).

In februari 2013 was hij lid van de kwaliteitsjury op de 63e editie van het Sanremo Festival, onder leiding van Fabio Fazio en Luciana Littizzetto. In 2014 verscheen het boek Il nero e l’argento, in 2018 Divorare il cielo.

Op 26 maart 2020 publiceerde hij voor Einaudi het essay Nel contagio, een essay vol beschouwingen over onze tijd en over Covid-19, dat ook als bijlage bij Corriere della Sera verscheen. De bundel wordt momenteel in meer dan vijfendertig landen vertaald.

Zeker lezen:

  • De eenzaamheid van de priemgetallen
  • Het menselijk lichaam
  • Het zwart en het zilver
  • De hemel verslinden
  • In tijden van besmetting