Italië heeft een rijke en diverse culinaire traditie. In deze reeks gaan we dieper in op brood. Ook hier ontdekken we een grote diversiteit in de verschillende regio’s.
La coppia Ferrarese en de krullen van Lucrezia Borgia
La coppia Ferrarese, in het dialect “ciupèta” of “ciopa” genoemd, is een bakkerijproduct met een beschermde geografische aanduiding van zeer oude oorsprong. Dit brood produceert men in feite overal in de stad en in de provincie Ferrara.
De naam is geïnspireerd op de bijzonder vorm van dit brood. Men zegt dat de vorm van dit brood geïnspireerd is op de krullen van Lucrezia Borgia. Dit bestaat uit twee aan elkaar bevestigde stukken deeg die een X vormen. De centrale knoop heet “Grop”. De extremiteiten van de X worden “crostini” of “curnit” genoemd.
Het is een knapperig en geurig geroosterd brood. Goudbruin van buiten, compact van binnen en licht papperig in het midden. Het intense en omhullende aroma en de hartige smaak maken het een Italiaanse gastronomische specialiteit die zeer gewaardeerd wordt, vooral in combinatie met de karakteristieke charcuterie van het gebied.
Leuk om te weten: het deeg van dit brood moest ’s nachts langdurig rijzen. De vrouwen stonden dus rond drie uur ’s nachts op om het deeg te snijden aan de hand van de “gramadora”, een antieke houten machine. Nog interessant om te weten: de oorsprong van de Coppia Ferrara gaat terug tot het verre carnaval van 1536. Cristoforo da Messisbugo, ceremoniemeester van het Estense hof, vertelt hoe men een “gedraaid brood” aanbood tijdens het banket van de hertog van Ferrara.