Italië heeft een rijke en diverse culinaire traditie. In deze reeks gaan we dieper in op brood. Ook hier ontdekken we een grote diversiteit in de verschillende regio’s.
Pan nociato – het brood van de winter
Dit kleine brood, ook bekend als Pan caciato, krijgt een sterke smaak dankzij de aanwezigheid van geraspte walnoten, pecorino di Norcia en Parmezaanse kaas. Het heeft een unieke zachtheid die wordt gegeven door reuzel, soms vervangen door extra vierge olijfolie. Het is mogelijk om kleine stukjes Emmenthaler en rozijnen aan het deeg toe te voegen.
Het is perfect bij vleeswaren en kazen, maar het is ook geschikt voor het ontbijt, samen met confituur. Het eerste recept van Pan nociato staat in het Todi Yearbook van 1927, maar in de loop der jaren heeft dit specifieke type brood zich verspreid naar tal van gemeenten in Umbrië – waaronder Perugia, Bastia, Corciano, Assisi en Montefalco. Daar wordt het bereid vanaf 2 november tot het begin van de lente, steeds op basis van de seizoensgebondenheid van walnoten.