Pane! 7: Lazio, Ciriola romana

Italië heeft een rijke en diverse culinaire traditie. In deze reeks gaan we dieper in op brood. Ook hier ontdekken we een grote diversiteit in de verschillende regio’s.

 

Ciriola romana, het brood van het volk

Als je bij de bakker stapt in de hoofdstad Rome zal je direct de Ciriola zien staan. Dit bijzonder brood, met een typische langwerpige vorm, lijkt precies op een rugbybal.

Ciriola heeft een lekker zacht kruimelhart en een knapperige gouden schil. Dit brood is veelzijdig maar zijn vorm is echt ideaal voor het bereiden van rustieke sandwiches met porchetta of andere vleeswaren. Laag in prijs, is dit brood een echte aanrader.

Er bestaan twee theorieën over de oorsprong van zijn naam. De eerste verwijst naar de “ciriole”, kleine palingen die vroeger in het water van de Tiber spetterden. De andere is gebaseerd op de Latijnse term “cereola” (kaars) of “cereŏlus” (de kleur van een kaars). Dit brood heeft een bijzondere ambertint die doet denken aan de kleur van bijenwas, het basisingrediënt van kaarsen.

Ciriola staat altijd op elke tafel in Lazio. ‘s Middags of ‘s avonds, thuis of op het werk, dit brood smaakt gewoon iedere keer opnieuw! Doe zoals de Italianen en gebruik een stukje om lekker van dat laatste kletsje saus te genieten!

Leuk om te weten: Dit brood werd gezien als een basisrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Ciriola was in feite één van de gerantsoeneerde voedingsmiddelen. Het was goedkoop maar gaf onmiddellijke verzadiging. Ideaal dus voor de arbeiders en het volk.

 

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten