Italië heeft een rijke en diverse culinaire traditie. In deze reeks gaan we dieper in op brood. Ook hier ontdekken we een grote diversiteit in de verschillende regio’s.
Pane di Cuddura, een brood vol geschiedenis
De naam van dit brood is afgeleid van het Griekse woord “kroon”. Dit is een duidelijke verwijzing naar zijn “donut”-vorm. Op de korst bevindt zich een bijzondere versiering: een slang die zijn staart opeet. Dit brood kent veel varianten die verschillen in bereiding en traditie.
De slang verwijst naar de “Uroboros” dat symboliseert de cyclische aard van de natuur. Later werd dit symbool in verband gebracht met de Heilige Paulus die, volgens de legende, immuun was voor het gif van slangen. Dit votief brood wordt dus bereid ter ere van de heilige Paulus op de verjaardag van zijn martelaarschap. Tijdens de religieuze viering wordt een kar vol knuffels in processie gedragen om als geschenk aan de heilige te worden aangeboden. Het brood wordt dan “gezegend” en vervolgens verkocht op een veiling onder de gelovigen.
Deze traditie is verbonden met de boerenwereld. De viering van St. Paul was in feite oorspronkelijk een dankzegging voor de tarweoogst. De traditie wordt in de provincie Syracuse nog steeds voortgezet.