Italië heeft een rijke en diverse culinaire traditie. In deze reeks gaan we dieper in op brood. Ook hier ontdekken we een grote diversiteit in de verschillende regio’s.
Grissino, goed voor de maag
“Van de nood een deugd maken”, zegt een oud Italiaans spreekwoord dat goed past bij het verhaal van een gerenommeerde bereiding van de Piemontese gastronomische cultuur: de Grissino, het meest bekend bakkerijproduct uit Turijn.
In de loop van de tijd is dit een echt uithangbord geworden van de Italiaanse culinaire traditie, zowel in Italië als in het buitenland. Het ontstaan van dit product is gehuld in legendes die verband houden met het leven van de hertog van Savoye. Vittorio Amedeo II had blijkbaar problemen in verband met de vertering van brood. In overleg met de bakker Antonio Brunero di Lanzo, besloot de hofdokter Don Baldo Pecchio om een brood te maken van 40 tot ongeveer 80 centimeter lang.
Dit brood bevat praktisch geen water en weinig of geen kruimels. Dankzij deze eigenschappen had het een groot succes in heel Europa. Zelfs Napoleon was een grote fan en liet deze delicatesse uit Turijn komen.