Un caffè per favore (16): Valle D’Aosta en caffè alla valdostana

Coppa dell'amicizia

Er is geen land ter wereld waar de koffie zo deel uitmaakt van het dagelijkse ritueel als in Italië. Het maken van een koffie is dan ook uitgegroeid tot een ware kunst en is een onlosmakelijk deel van de cultuur. In deze reeks belichten we bekende koffiemakers uit de diverse regio’s.

 

Il caffè alla valdostana

De Coppa dell’amicizia is een typisch ambachtelijk product van Aosta en tevens één van de symbolen van deze Italiaanse regio. De Franse naam is “coupe de l’amitié” en een andere Franse uitdrukking wordt meestal gebruikt om uit te leggen hoe de vriendschapsbeker moet worden gebruikt, namelijk drinken à la ronde: elke genodigde drinkt uit één van de tuiten en geeft de beker vervolgens door aan de volgende persoon aan tafel, tegen de klok in en zonder dat de beker ooit op tafel wordt gezet bij het doorgeven aan de volgende (anders brengt het ongeluk!).

De Vriendschapsbeker wordt hoofdzakelijk gebruikt om twee soorten drank te drinken: de meest typische is caffè valdostana, die wordt bereid met Arabica- of Robusta-koffie.

De belangrijkste ingrediënten zijn, naast koffie, Valdostan grappa, suiker en de schil van citrusvruchten zoals citroen of sinaasappel. Afhankelijk van de smaak kan ook kruidnagel, kaneel of jeneverbes worden toegevoegd.

In de coppa dell’amicizia wordt eerst de (lange) koffie ingeschonken, daarna worden de suiker en de citrusschil toegevoegd. De suiker moet ook worden gebruikt om op de rand van de beker te leggen, die met grappa is bevochtigd. De resterende grappa wordt in de koffie gegoten. Daarna wordt het kopje op het vuur gezet en wordt het mengsel met een houten lepel omgeroerd terwijl het kookt. Wanneer de suiker op de rand van de beker gekarameliseerd is, kan het vuur worden uitgedaan en kan de beker à la ronde worden doorgegeven aan de gasten.

Recept:

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!