Italië heeft een rijke en diverse culinaire traditie. In deze reeks gaan we dieper in op brood. Ook hier ontdekken we een grote diversiteit in de verschillende regio’s.
Pane cafone – Mitraillette met spaghetti
Dit brood is een echte delicatesse en het beroemde embleem van de Napolitaanse keuken. Zijn onderscheidende kenmerken zijn een dikke en knapperige korst en een perfect alveolaire hoge kruim. Een brood dat men “boers” noemde in tegenstelling tot de Franse baguette die door de edelen werd geconsumeerd.
De oorsprong van dit brood is onzeker, sommigen identificeren het met het brood van de Camaldoli, ten noorden van Napels, anderen brengen het terug naar de provincies Avellino en Benevento. Waarschijnlijk werd het boerenbrood in San Sebastiano, een dorpje aan de voet van Vesuvius, in de achttiende eeuw geboren.
Het lekkerste deel van boerenbrood is O’Cuzzetiell, het knapperige en ronde uiteinde. Deze dompelt men in de pot waar de ragout zachtjes kookt. Soms maakt men het hele brood leeg om het dan te vullen met de lekkerste toppings zoals de typische Marenna. Deze is eigenlijk een soort spaghetti saus, mét spaghetti erbij. We kunnen dit beschouwen als de Italiaanse versie van een mitraillette brood, maar met spaghetti!