Buonissimo appetito! 53: Zuppa di cavolo nero e cannellini

In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!

 

Niveau: gemakkelijk
Personen: 4
Tijd: 1.5 uur
Oorsprong: Toscane

Wat heb je nodig?

  • 300 gr gedroogde borlottibonen
  • 400 gr boerenkool
  • Een ui, selderstengel en een wortel
  • 1 l groentenbouillon (of bouillonblokje)
  • 1 teentje knoflook
  • 4 blaadjes salie
  • olijfolie
  • zout en peper
  • geroosterd brood
  • parmezaanse kaas

Bereiding

Week de cannellinibonen de avond tevoren in koud water met het laurierblad.

Maak eerst de boerenkool schoon. Daartoe neem je elk blad en scheid je het groene gedeelte van de centrale rib. Die moet worden verwijderd omdat hij te taai is. Week de boerenkool in koud water net lang genoeg om de andere groenten te bereiden. Na het weken snij je de kool in repen. Snij de ui, de selder en de wortel in een brunoise.

Kook de bonen met het laurierblad. Gebruik een matig vuur en ze zullen in ongeveer een uur klaar zijn. Neem de helft van de bonen en pureer ze. De andere helft zet je apart.

Giet in een andere pan een beetje olie en verhit het, voeg dan de gesnipperde groenten toe en bak deze in een paar minuten, terwijl u ze af en toe omdraait. Voeg dan de boerenkool toe, goed uitgelekt. Laat het mengsel nog twee minuten op smaak komen en bedek het met groentebouillon.  Laat dit ongeveer 40 minuten koken.

Voeg de hele bonen en de gemixte bonen toe aan de soep, zet het vuur aan en kook nog 10 minuten zodat het gemengde deel zich goed mengt met het vloeibare deel.

Indien gewenst kan je aan de soep nog gemalen Parmezaanse kaas toevoegen naar smaak.

Dien op met enkele sneden geroosterd brood.

Welke wijn?

Bij dit Toscaans gerecht gaan we voor een traditionele rode wijn van de streek: een Chianti, een Morellino di Scansano of een Vino Nobile di Montepulciano.

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!

 

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten