Deze druiven zijn niet zuur

De hongerige vos in de fabel ‘De vos en de druiven’ van Aesopus troostte zich met het idee dat de druiven zuur waren omdat het hem niet lukte een lekkere tros druiven te grijpen.

In Italië heb je daar geen probleem mee. In de herfst worden van noord tot zuid grote hoeveelheden zoete witte, rode en blauwe druiven geplukt en gedegusteerd.

Sinds de oudheid zijn er door de eeuwen heen sporen van de warme gloed van de wijndruiven. Denk maar aan het schilderij van Caravaggio met Bacchus, een druiventros op zijn hoofd en een glas robijnrode wijn in zijn hand, hun god van de wijn… van de roes en de dronkenschap.

Zonder iets af te doen aan de rijke wijntraditie, laten in Italië ook de zoete tafeldruiven zich smakelijk proeven. Volgens de statistieken exporteert Italië jaarlijks 20.000 vrachtwagens met tafeldruiven, met een potentieel van zo’n 5 druifjes voor iedere inwoner van de wereld.

Italia, Matilde, Victoria, Regina, Melissa, Ophelia, Michele Palieri, mooie namen voor een symbool van onvergankelijke levenskracht en een bron van supergezonde ingrediënten.

Een druifje is haast een mini apotheek met vitaminen: C, B1, B2, PP en A, mineraalzouten, kalium, mangaan, fosfor en ijzer, en met de befaamde resveratrol die preventief tegen hartaandoeningen en kanker zou werken. Een trosje druiven lest de dorst, is voedzaam en zuivert ons lichaam. Een ideaal zoet en supergezond tussendoortje, maar wel even opletten voor diabetespatiënten want het suikergehalte in de druiven ligt enorm hoog.

Druiven kun je zo eten, serveren met kaas of stoven met vlees, ze geven een heerlijke toets aan een aperitief of een hoofdgerecht. Vanop de 50.000 hectaren waar de tafeldruiven in Italië worden verbouwd, kun je kiezen voor een instante energieboost met een mousse van gorgonzola, een knapperige rijsttaart of een varkenshaasje.

Schenk hierbij: een Nebbiolo d’Alba Doc, een historische rode wijn van Piedmont die ook in de wijnkelders van de vroegere koninklijke familie Savoia nooit ontbrak. Met delicate aroma’s van framboos en wilde aardbeien van kaneel en vanille, een fijne overgang van de zomer naar de herfst.

Weet je eigenlijk al wat het betekent om lid te worden van Taste Italy?

Over D.J. Bruggeman 153 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten