Cibo Italiano (7): La cipolla di Tropea

In deze reeks laten we ons licht schijnen op de Italiaanse gastronomie, meer bepaald op typische ingrediënten, streekproducten en voedingswaren die zo eigen zijn aan de rijke Italiaanse keuken.

La cipolla di Tropea

Chissà se i Fenici, che la importarono circa duemila anni fa, fossero a conoscenza della qualità del territorio e della perfezione del microclima mediterraneo della Calabria: sono queste le caratteristiche che danno alla cipolla di Tropea un sapore dolce, un colore tra il rosso e il violetto e delle qualità eccezionali. Per la maggior parte composte da acqua e pochissimi grassi, le cipolle sono ricche di vitamine C, vitamina E, ferro, zinco, magnesio e iodio. Hanno un potere antisclerotico e sedativo: portano infatti benefici per il cuore e le arterie e conciliano il sonno. Non solo, curano i reumatismi, preservano dall’invecchiamento e rappresentano un’ottima cura contro i raffreddori e il mal di testa.

Coltivata tra le province di Vibo Valentia, Catanzaro e Cosenza, la cipolla costituisce una risorsa importante non solo per l’economia, ma ha uno stretto legame sociale e culturale con il territorio calabrese. Oggi può essere gustata in molteplici varianti: dalle insalate di stagione alla pasta, dai secondi piatti alla pizza. Insomma, la cipolla di Tropea è deliziosa, così tanto da far piangere!

De rode ui van Tropea

Wisten de Feniciërs tweeduizend jaar geleden dat Calabria een vruchtbare grond en een perfekt microclimaat had? Deze zijn de eigenschappen die aan de ui van Tropea een zoete smaak, een kleur tussen rood en paars maar ook uitstekende kwaliteiten geven. Voor het merendeel bestaan de uien van Tropea uit water en zeer weinig vetten. Ze bevatten vitamine C, vitamine E, ijzer, zinc, magnesium en jodium. De uien zijn ook heel goed voor het hart en slagaders. Bovendien helpen ze met de genezing van reuma, hoofdpijn, verkoudheid en behoeden ze voor de veroudering.

Geteeld in de Calabrese provincies Catanzaro, Vibo Valentia en Cosenza, vormt de ui van Tropea een belangrijke bron niet alleen voor de economie, maar ook voor de maatschappelijke en historische relatie met Calabria. Het kan in verschillende manieren genoten worden: op salade en pizza maar ook in gerechten op basis van pasta, vlees en vis. De ui van Tropea is lekker! Ik bedoel.. zo lekker dat het je maakt huilen!

 

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

MEER INFORMATIE OVER DE ITALIAANSE TAAL.

WE HELPEN JE GRAAG VERDER?
> > >
close-link

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten