In deze reeks laten we ons licht schijnen op de Italiaanse gastronomie, meer bepaald op typische ingrediënten, streekproducten en voedingswaren die zo eigen zijn aan de rijke Italiaanse keuken.
Una passeggiata tra i vigneti toscani: il Bolgheri Sassicaia
Tempo fa il marchese Mario Incisa della Rocchetta ebbe il desiderio di realizzare un vino che riuscisse a raggiungere la stessa fama di altri già ben conosciuti. Decise quindi di piantare le barbatelle (le radici della vite) di Cabernet Sauvignon e Cabernet Franc nei suoi terreni a Bolgheri, in Toscana. In realtà la zona non era affatto famosa per la produzione vinicola ma il marchese notò una somiglianza tra i suoi terreni sassosi e quelli dove veniva prodotto il Bordeaux. Utilizzando l’80% di Cabernet Sauvignon, il vino che ne ricavò vide ricevere rapidamente apprezzamenti per il suo gusto e la consistenza ricercati.
Ancora al giorno d’oggi, il Bolgheri Sassicaia è un vino DOC prodotto esclusivamente nei terreni della Tenuta San Guido. Grazie a un colore rosso rubino, un odore ricco e maestoso e un sapore dalla struttura elegante e robusta, il Bolgheri Sassicaia è un motivo di orgoglio della produzione vinicola italiana e il perfetto accompagnamento di cibi dal sapore intenso come formaggi e carni arrosto.
Een wandeling in de wijngaarden: Bolgheri Sassicaia wijn
Enige tijd geleden had markies Mario Incisa della Rocchetta de wens een wijn te maken die dezelfde faam zou verwerven als andere die reeds bekend waren. Daarom besloot hij op zijn land in Bolgheri, Toscane, wijnstokken aan te planten van Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Eigenlijk was het gebied helemaal niet beroemd voor de wijnproductie, maar de Markies merkte een overeenkomst op tussen de stenige bodems en die waar Bordeaux werd geproduceerd. Hij gebruikte 80% Cabernet Sauvignon en de wijn die hij maakte, werd al snel geprezen om zijn verfijnde smaak en textuur.
Tot op de dag van vandaag is Bolgheri Sassicaia een DOC-wijn die uitsluitend op het landgoed Tenuta San Guido wordt geproduceerd. Met een robijnrode kleur, een rijk en majestueus aroma en een smaak met een elegante en robuuste structuur, is Bolgheri Sassicaia een bron van trots in de Italiaanse wijnproductie en de perfecte begeleider van intens smakende spijzen zoals kazen en geroosterd vlees.