Buonissimo appetito! 98: Lampascioni al forno

In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!

 

Niveau: makkelijk
Personen: 4
Tijd: 1u15 minuten + 1 nacht weken in koud water
Oorsprong: Puglia

Lampascioni al forno is een een streekgerecht uit Bovino (Puglia). Lampascioni zijn kleine bollen, van vorm vergelijkbaar met ajuinen, maar met een totaal andere smaak: ze smaken bitter. In Zuid Italië (Puglia en Basilicata) is de plant goed gekend en wordt er veel verbruikt.  Je vindt ze dan ook vooral in het  Middellandse zeegebied. De bolvormige wortel van de plant, die 12 tot 20 cm in de grond groeit, is een bom van mineralen. Het is jammer dat ze elders niet zo goed gekend is want ze is heerlijk als ze goed bereid is. De typische bittere smaak kan verminderd worden door ze een nacht in koud water te laten weken. Lampascioni zijn door de Italiaanse overheid erkend als traditioneel streekproduct van Puglia.

In het recept hierna worden de wilde uien met aardappelen bereid en rijkelijk met broodkruim bestoven voor ze in de oven gaan. Dit zal ze krokant houden en heerlijk doen smaken.

 

Wat heb je nodig?

  • 1 kg lampascioni
  • Olijfolie
  • Aromatische kruiden
  • Paneermeel
  • 600 gr aardappelen
  • Zout
  • Rozemarijn

 

Bereiding

Maak de lampascioni schoon en schil ze. Snij er onderaan in de bodem kruisgewijs een inkeping in.  Bewaar ze een hele nacht ondergedompeld in koud water.

De dag erna zal het je opvallen dat het water roos gekleurd is. Giet ze af, spoel ze goed uit en kook ze in vers water met wat zout in een kookpan.

Na 15 à 20 minuten koken giet je de wilde uien af. Als ze nog steeds erg bitter zijn was je ze nog eens met fris water.

De geschilde en in blokjes gesneden aardappelen hou je nog even onder stromend water om  wat zetmeel te verwijderen. Droog de aardappelen en schik ze in een ovenschotel samen met de lampascioni. Kruid met olie, zout en rozemarijn.  Vermeng alles goed en dek af met Strooi er het paneermeel over en dek af met aluminiumfolie. Afgedekt bakken de aardappelen immers beter.

Schuif de bakvorm in een op 180 ° voorverwarmde oven en laat het gerecht in ongeveer 30 minuten garen. Haal het uit de oven, verwijder de aluminiumfolie en schuif de ovenschotel opnieuw in de oven. Laat ze in ongeveer 10 à 15 minuten verder mooi lichtbruin kleuren. Je kan het gerecht ook onder de grill laten kleuren.

Serveer warm.

Welke wijn?

De wijn die hier best bij past, is een Grecchetto – een smaakvolle witte wijn uit Umbrië. Een pure Grechetto heeft altijd een frisse kruidigheid, die gepaard gaat met wat amandelbitter en citrustoetsen, wat dus goed samengaat met dit gerecht.

 

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten