Cibo Italiano (33): Risotto

In deze reeks laten we ons licht schijnen op de Italiaanse gastronomie, meer bepaald op typische ingrediënten, streekproducten en voedingswaren die zo eigen zijn aan de rijke Italiaanse keuken.

Chicchi di gusto: il risotto

È giallo e cremoso, leggero e appetitoso. Secondo la leggenda, il risotto alla milanese nacque per sbaglio: mentre un pittore fiammingo stava lavorando alle grandi vetrate del Duomo di Milano, allora in costruzione, fece cadere della polvere gialla che usava per dipingere (lo zafferano) nel suo pranzo a base di riso. Non trovando l’abbinamento affatto cattivo, le voci sulla nuova ricetta iniziarono a spargersi e da allora il gusto del risotto allo zafferano si diffuse nelle cucine italiane.

Ogni regione ha le sue usanze e.. i suoi risotti! Gli ingredienti più amati diventano alleati perfetti per la preparazione di risotti ricercati e gustosi: a Treviso viene usato il radicchio, a Pavia funghi, piselli e gamberi. Tradizione e passione sono le parole chiave per garantire un’esperienza gastronomica unica. Un’esperienza che ha alla base il cereale che da sempre ha unito tutte le popolazioni: il riso!

Korrels van plezier

Het is geel en romig, licht en smakelijk. Volgens de legende is risotto alla Milanese bij toeval ontstaan: terwijl een Vlaamse schilder werkte aan de grote ramen van de kathedraal van Milaan, die op dat moment in aanbouw was, liet hij wat geel poeder dat hij gebruikte om te schilderen (saffraan) in zijn rijstlunch vallen. Omdat zij de combinatie helemaal niet slecht vonden, begonnen geruchten over het nieuwe recept zich te verspreiden en vanaf dat moment verspreidde de smaak van saffraanrisotto zich door de Italiaanse keukens.

Elke regio heeft zijn eigen gebruiken en… zijn eigen risotto’s! De meest geliefde ingrediënten worden perfecte bondgenoten bij de bereiding van verfijnde en smakelijke risotto’s: in Treviso wordt radicchio gebruikt, in Pavia paddestoelen, erwten en garnalen. Traditie en passie zijn de sleutelwoorden om een unieke gastronomische ervaring te garanderen. Een ervaring die gebaseerd is op de graansoort die altijd alle volkeren heeft verenigd: rijst!

 

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

MEER INFORMATIE OVER DE ITALIAANSE TAAL.

WE HELPEN JE GRAAG VERDER?
> > >
close-link

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten