In deze reeks laten we ons licht schijnen op de Italiaanse gastronomie, meer bepaald op typische ingrediënten, streekproducten en voedingswaren die zo eigen zijn aan de rijke Italiaanse keuken.
Puntarelle
Le puntarelle sono i germogli di una varietà della cicoria catalogna. Le loro foglie sono di un verde intenso e presentano una forma allungata.
Le puntarelle, molto spesso protagoniste della gastronomia romana, campana, pugliese e veneta, sono apprezzate non solamente per il loro sapore e il basso contenuto calorico ma anche per le proprietà benefiche. Infatti, contengono un’alta quantità di fosforo, calcio e vitamina A. Inoltre, stimolano le funzioni digestive e diuretiche.
Il loro sapore permette di abbinarle a cibi dal gusto delicato come i gamberi e il salmone. Possono essere accompagnate da uvetta e pinoli, condite con salsa di soia, con i capperi o le uova sode. Nella zona della capitale, è tipico gustare una salutare insalata di puntarelle arricchita da acciughe, aglio e olio di oliva. Oppure, possono rappresentare un ottimo condimento per piatti di pasta, risotti o gnocchi!
Puntarelle
Puntarelle zijn de spruiten van een variëteit van de cichorei uit Catalogna. Hun bladeren zijn diepgroen en langwerpig van vorm.
Puntarellen, die vaak een belangrijke plaats innemen in de Romeinse, Campaanse, Apulische en Venetiaanse keuken, worden niet alleen gewaardeerd om hun smaak en hun lage caloriegehalte, maar ook om hun heilzame eigenschappen. In feite bevatten ze een grote hoeveelheid fosfor, calcium en vitamine A. Zij stimuleren ook de spijsvertering en de diuretische functies.
Door hun smaak kunnen ze worden gecombineerd met delicaat gearomatiseerde voedingsmiddelen zoals garnalen en zalm. Ze kunnen vergezeld gaan van sultanarozijnen en pijnboompitten, op smaak gebracht met sojasaus, kappertjes of gekookte eieren. In het hoofdstedelijk gebied is het typisch om te genieten van een gezonde salade van puntarelle verrijkt met ansjovis, knoflook en olijfolie. Of, ze kunnen een uitstekende dressing zijn voor pastagerechten, risotto’s of gnocchi!