De verplichte rode onderbroek op oudejaarsavond

Het lijkt bijna een echte regel te zijn geworden: of je nu op het plein bent, in de lodge of bij een etentje bij een vriendin thuis, je ontkomt er niet aan om rood ondergoed te dragen. Sommigen geven de voorkeur aan Braziliaanse lingerie, anderen durven absoluut meer en weer anderen storten zich op pikante  combinaties. Het lijkt erop dat rode lingerie voor eindejaar een must is, net als glittermake-up die perfect is voor 31 december…

Als het gaat om bijgeloof en bijgelovigheid zijn voorzorgsmaatregelen nooit te veel. We gaan niet onder een ladder staan, we bidden dat er geen zwarte kat ons pad kruist, we kijken met afschuw naar gebroken spiegels…

Rood wordt per definitie beschouwd als de ideale kleur voor het kerstfeest. Rood is de versiering van kerstbomen, de strikken op pakjes en de verlichting die we ’s avonds op straat tegenkomen, wanneer we ernaar uitkijken om in de warmte van ons huis te worden gehuld.

 

Waarom rood?

Zoals bij elke zichzelf respecterende traditie is het echt moeilijk om de oorsprong ervan te achterhalen. Een mogelijke interpretatie is die van China als hoofdrolspeler. Rood werd namelijk beschouwd als de enige kleur die Nian kon afweren, een monster dat de bergen of de diepten van de zee bewoont. Het houdt ervan kinderen aan te vallen en is bang voor harde geluiden (doet het lawaaiige traditionele Nieuwjaarsvuurwerk een belletje rinkelen?).

Omdat het blijkbaar meer en meer voorkwam bij Chinese nieuwjaarsdagen, zijn de mensen hier ook rood ondergoed gaan dragen, deels als imitatie en deels omdat een beetje rood ondergoed tenslotte nooit iemand kwaad doet.

 

En wat hebben de Romeinen er mee te maken?

Een andere interpretatie, niet minder fascinerend dan de vorige, gaat terug naar de Romeinse tijd en in het bijzonder naar de jaren dat Octavianus Augustus aan de macht was. Het lijkt erop dat de Romeinen, om het nieuwe jaar te begroeten en afscheid te nemen van het oude jaar, rode kleren droegen, een symbool van liefde, kracht en vruchtbaarheid.

Octavianus Augustus

De echte traditie

In theorie mag het rode kledingstuk maar één keer worden gebruikt: na Nieuwjaar moet het worden weggegooid om niet in de verleiding te komen en om er zeker van te zijn dat het nooit meer wordt gebruikt. Bovendien moet het een geschenk zijn en geen gekocht kledingstuk, anders lijkt het veel minder geluk te brengen dan het zou kunnen…

We weten natuurlijk niet of dit waar is en we zullen zeker geen kleding weggooien na slechts één keer gebruikt te zijn, maar één ding is zeker: zolang traditie kan helpen om ons mooier en beter  te voelen, is het een traditie die we nog niet aan de kant willen schuiven, zij het met de nodige aanpassingen.

 

Mode

Omdat het in Italië een traditie is om een rode onderbroek op oudejaarsavond aan te doen, brengen de modeontwerpers van ondergoed elk jaar een speciale collectie van rode onderbroeken en lingerie. Vaak wordt dit voorzien van humoristisch kantje of worden je edele delen beschermd door de spraakmakendste figuren van het afgelopen jaar.

Zo verschijnen bijvoorbeeld mannelijke boxers die grapjes maken over bekende politici, belangrijke gebeurtenissen of gewoon leuke woordspellen zoals “Happy XXXMas” of “Nieuwe MAATregelen voor het nieuw jaar”.

De bedoeling is om te lachen en het kwaad wegjagen dus hoe gekker, hoe beter!