Smaakmakers uit de Italiaanse keuken (6): KAPPERTJES • CAPPERI

In deze reeks gaan we na wat de bekendste en meest gebruikte kruiden en smaakmakers zijn uit de rijke Italiaanse keuken. Voor vele mensen is het ronduit de lekkerste keuken die er bestaat. De Italiaanse keuken zou echter zijn karakteristieke smaak niet hebben zonder verse  kruiden. 

Ze groeien op stekelige klimplanten die typisch zijn voor de Middellandse Zee en men bewaard ze in zout, olie of gepekeld. We spreken hier over kappertjes, sinds de oudheid gebruikt om visgerechten en vleeswaren te garneren. Ze zijn ook de basis ingrediënten van sommige aromatische sauzen, waaronder tartaarsaus.

De meest bekende variëteit, bekroond met de I.G.P., is het Pantelleria-kappertje. Dit is de enige aromatische plant die zo’n erkenning heeft.

Wat betreft specerijen, hebben we er al op gewezen dat het gebruik van kappertjes exclusief weggelegd was voor de tafels van de edelen. Zij wilden hun smaak en die van hun belangrijke gasten opfrissen met nieuwe, verre en exotische smaken. Deze specerijen hebben nooit een voorkeursplaats gevonden op de tafels van het gewone volk, met uitzondering van degenen die ook in Italië kunnen worden gekweekt.

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten