Italiaanse druivenrassen 4: Arneis

Italië is al sinds enkele jaren het grootste wijnproducerende land ter wereld. Niet alleen dat, Italië heeft ook het grootste aantal autochtone druivensoorten ter wereld. Naar schatting zouden er meer dan 2000 soorten druiven zijn. In deze reeks bekijken we de bekendste autochtone druivenrassen van Italië.

 

De Arneis is een witte druivensoort die veel in de buurt van Alba (Piemonte) wordt aangeplant, en is in de jaren ‘70 gered door een groep Barolo producenten, anders was hij uitgestorven. De Arneis druif wordt veelal gebruikt voor de Roero Arneis, een smaakvolle witte kwaliteitswijn (DOCG appellatie sinds 2006). Met zijn frisheid en aroma’s van amandel, venkel, groene appel, peer en meloen lijkt hij wel wat op een kruising tussen een Sauvignon Blanc en een Franse Viognier. Omdat de druif weinig zuren en een delicate fruitigheid heeft, laat men de wijn zelden of nooit rijpen op eiken vaten.

Arneis betekent in het piemontees dialect trouwens “kleine moeilijke’. Dit omdat het een druif is die lastig is om te verbouwen in de wijngaard. De druif is namelijk gevoelig voor meeldauw (witziekte). Roero verwijst naar de naam van de heuvels in Piemonte, de plaats waar de druif wordt aangeplant. Ze wordt dus voornamelijk voor de productie van de Roero Arneis gebruikt maar kan ook gemixt worden met andere druiven, die de fruitigheid en zachtheid van de Arneis kunnen gebruiken. Zo werd ze vroeger zeer vaak geblend met Nebbiolo om deze laatste wat te verzachten. Daarom noemt men de druif soms ook Nebbiolo Bianco.

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten