De Kerst- en eindejaarsperiode in Italië is niet compleet zonder de traditionele panettone of pandoro: in Italië is dit gebak even iconisch als de kerstboom, de kerststal of de maretak. Gewoonlijk wordt de panettone of pandoro cadeau gegeven aan goeie vrienden en familie, als symbool voor geluk en voorspoed voor het komende jaar.
Maar wat is nu het verschil tussen de panettone en de pandoro?
De panettone, letterlijk “groot brood”, is een zeer luchtige koepelvormige cake op basis van eieren, bloem, boter en eierdooiers die wordt gebakken in een hoge ronde papieren vorm. De panettone komt uit Milaan, maar er zijn verschillende verhalen over hoe en wanneer juist de panettone is ontstaan, gaande van de 9e tot de 16e eeuw. Volgens het originele recept bevat de cake suiker, rozijnen en gekonfijt fruit maar tegenwoordig zijn ze met velerlei ingrediënten beschikbaar zoals chocoladeroom, banketbakkersroom, noten, chocolade- of caramelglazuur… je kan het zo gek niet bedenken. Er is dus voor elk wat wils.
De pandoro komt uit de streek rond Verona en is net als de panettone een luchtig gebak gemaakt met veel eieren en lijkt in de verte wat op het Franse briochebrood. De gelige kleur vormde de inspiratie voor de naam, pandoro betekent immers “gouden brood”. De cake wordt traditioneel gebakken in een stervormige bakvorm, wat de heuvels rondom Verona moet symboliseren. De poedersuiker erop is een verwijzing naar de sneeuw op te toppen. Net als de panettone is de pandoro een eeuwenoud recept. De eerste pandoro’s werden al gebakken ten tijde van de Venetiaanse republiek, toen de streek rond Verona enorm voortvarend was.
In Italië heeft ieder zijn voorkeur, pandoro of panettone. Wat ze gemeen hebben is dat bijna niemand het gebak zelf thuis bereidt. Dat heeft natuurlijk te maken met het lange productieproces omwille van het meermaals laten rijzen van het deeg, tot wel 30 uur. Het is inderdaad makkelijker om het te kopen, of nog beter: om het te krijgen. Ze worden geserveerd in plakken, samen met een zoete dessertwijn. Smakelijk!