
Markt van Porta Portese
Iedereen die naar Rome komt, kent wel de markt van Porta Portese in Trastevere. Het is de grootste en bekendste zondagse ‘marché aux puces’ op zijn Italiaans. Van vroeg in de ochtend tot zo’n uur of twee in de namiddag kun je hier tussen de honderden kraampjes lopen waar je zowat alles kunt vinden. Van antiek, tot tweedehands kleding, tot meubels, speelgoed, boeken, schilderijen, cd’s, vinyl platen… Zowat alles wat je maar kunt bedenken.
Na de oorlog kochten en verkochten de Romeinen van Rome hier de vreemdste voorwerpen. Vandaag zijn er de nieuwe Romeinen met Indische zilveren juwelen, Afrikaanse houten beeldjes, Marokkaanse lederen vesten, of Chinese snuisterijen, die een multi-etnische afdruk aan deze fascinerende hyperdrukke markt geven.
En zoals de zanger Claudio Baglioni zingt:
“Hier is alles
Auto-onderdelen
Oude zwaarden, nep schilderijen
Een naaktfoto van Brigitte Bardot
Porta Portese
Porta Portese
Porta Portese
Wat heb je nog meer?”
Porta Portese is een bron van inspiratie voor zangers, regisseurs en schrijvers. Maar vooral voor iedere nieuwsgierige bezoeker die na een paar uurtjes willens nillens een koopje op de kop heeft getikt.
Mercato Esquilino
Wie nog verder de veelzijdige culturele achtergrond van het hedendaagse Rome wil ontmoeten, moet een duik nemen in de markt van de buurt Esquilino. De New York Times omschreef ze als het hart van de multi-etnische samenleving van de stad.
De oorspronkelijke markt bouwde men in de negentiende eeuw niet ver van het Station Termini, op Piazza Vittorio. Het was één van de meest suggestieve markten in de stad , waar de bewoners hun vlees, kaas, vlees, groenten, fruit en bloemen kwamen kopen. Met de jaren kwamen er steeds meer mensen van andere etnische groepen in de buurt wonen. Ze begonnen de markt te kleuren met nieuwe kleuren, geuren en smaken, van de meest doordringende kruiden tot de eigenaardigste soorten groenten.
In 2001 verhuisden alle kraampjes naar de overdekte markt. Daar draai je mee in een carrousel van Chinese noedels en Roemeense vleeswaren, van Oosterse specerijen, rijst en groenten met onuitspreekbare namen zoals Tapashi en Cassua. Je kiest er vis bij Indiase visboeren, je koopt vlees bij halal slagers of, ja hoor, je haalt de mozzarella bij de Italiaanse marktkramers.
Rommelmarkt van Via Sannio
Wie van een kleinere vintage markt houdt, gaat naar Via Sannio.
Na de Tweede wereldoorlog vertrokken op zondagavond de koopwaren van Porta Portese in wagentjes, met als wielen de rupsbanden van de militaire tanks, richting de populaire buurt van San Giovanni. Op zaterdagvond maakten ze dan weer rechtsomkeer naar Porta Portese in Trastevere. Hier ontstond een nieuwe pittoreske markt voor kledij, schoenen, tassen en sieraden, op een steenworp van de Basiliek van San Giovanni. De markt is gekend als Via Sannio. Vele kraampjes zijn ook vandaag nog dezelfde als die van de zondagse Porta Portese. Maar hier kun je rustig afbieden en de tijd nemen om een babbeltje met de marktkramers te slaan. Typisch Romeins winkelen dus.
Het is een leuke openluchtmarkt die alle voormiddagen open is, van maandag tot zaterdag. De prijzen zijn zowat de laagste die je kunt vinden. Hoewel de topjaren voor deze markt voorbij zijn, is het nog altijd een hele ervaring om tussen de samengepropte kraampjes onder de Aureliaanse muren te lopen. Het zal moeilijk zijn om uit Via Sannio te komen zonder een T-shirt van een Italiaanse voetballer, een vintage avondjurk, een originele streetwear. Of een vest van Italiaanse, Duitse, Amerikaanse militairen of een paar extravagante design boots.
Een markt is meer dan een markt. Het is een authentiek deelnemen aan de plaatselijke samenleving en dat merk je zonder twijfel na een uurtje marktwandelen.