De tramezzino van Gabriele D’Annunzio

De allereerste tramezzino met boter en ansjovisjes

Hij gaat naar de honderd, maar is nog altijd even aantrekkelijk: de ‘tramezzino’, het mals driehoekig Italiaans boterhammetje gevuld met beleg.
De gastronomische eer komt toe aan Angela en Onorino Nebiolo, emigranten uit de Verenigde Staten die in januari 1926 in het hartje van Turijn het historisch café van de familie Mulassano overnamen en herinrichtten. Het resultaat was een prachtige combinatie van geraffineerde Noord-Italiaanse cultuur en een smakelijke Amerikaanse sandwich.

Honderd jaar later

Er is bijna een eeuw voorbij sinds Madame Nebiolo de malse boterhammetjes op haar manier begon te koesteren: ze sneed nauwkeurig de korstjes van alle sneetjes brood en creëerde een smakelijk en dikwijls origineel beleg met als resultaat een malse zachte beet en een unieke smaakervaring.
Maar waarom is dit boterhammetje geen gewoon broodje, een ‘panino’, gebleven en is het een ‘tramezzino’ geworden?

TORINO CAFFE’ STORICO “MULASSANO” IN PIAZZA CASTELLO © LUIGI BERTELLO / PHO-TO.IT

Het broodje van de schrijver

“Zijn er nog een paar van die smakelijke tramezzini voor bij mijn vermouth?” vroeg op een dag een klant, tijdens het aperitief, een tyisch ritueel van de stad Turijn.
Het was niemand minder dan de schrijver Gabriele D’Annunzio. De rijkelijk gevulde sneetjes brood herinnerden hem de tramezzi, de ‘tussenschotten’ van zijn buitenverblijf. De tramezzini hadden meteen een originele naam met een illustere copyright.

Ga naar Café Mulassano in Turijn

In dit klein historisch café van amper 31 vierkante meters in het hartje van Turijn, met zijn stijlvolle spiegels en boiseries, kun je genieten van de eerste Turijnse klassieker, de tramezzino met boter en ansjovisjes, of van de dertig andere smakelijke opvolgers. De origineelste en meest gevraagde bij Mulassano zijn de tramezzini met kreeft, truffel, met bagna cauda, een typische Turijnse saus van look, ansjovisjes, boter en olijfolie, of met tong in groene saus… naast de ‘gewonere’ boterhammetjes met kaas en ham, kippensla, tonijn of mozzarella en tomaat.

Of proef het trapizzino in Rome

Moeilijk te weerstaan aan deze snelle lunch buitenshuis met honderden variëteiten en en iedere dag komen er nog meer bij.
De standaard afmetingen zijn 5×7 cm, maar meestal vindt je nu veel grotere tramezzini en er staan ook al smakelijke varianten klaar, zoals het onlangs geboren ‘trapizzino’ van Rome, een dik gevuld driehoekje halverwege tussen een pizza en een traditionele tramezzino.

Schenk hierbij

Bij de tramezzino met boter en ansjovisjes, met tonijn en gekookt ei, een Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Docg Brut, met kaas en ham, een Rosso di Torgiano Rubesco Doc, en bij de mozzarella en tomaat, een Greco di Tufo Docg, of, zoals Gabriele D’Annunzio, een zoete of droge vermouth als aperitief.

Over D.J. Bruggeman 32 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten