De tijd van paprika’s

Groen, rood, oranje, geel, het is zomer en de tijd van de paprika’s!

De Spanjaarden leerden ze kennen van de Azteken en de Maya’s tijdens hun veroveringstochten en sinds Christoffel Columbus ze op het einde van de zestiende eeuw naar Europa heeft gebracht, worden de paprika’s op alle mogelijke manieren klaargemaakt: rauw, gestoofd, in de oven, koud of warm, alleen of in gezelschap, maar altijd even lekker. De paprika’s stellen geen grenzen aan de creativiteit van de chef-koks en aan de verbeelding van de gourmands.

Ze zijn gezond, bevatten veel mineralen, zo goed als geen calorieën en zijn rijk aan vitamines.  Het was zelfs met het bestuderen van de ‘Capsicum annuum’, wetenschappelijke naam voor de paprika, dat de Hongaar Albert Szent Gyorgyi voor het eerst de vitamine C heeft geïsoleerd, een ontdekking waarvoor hij in 1937 de Nobelprijs voor geneeskunde ontving.

De groene, eigenlijk nog onrijpe, paprika heeft een pittige smaak terwijl de rode en gele meer naar de zoete kant neigen. Indien ze samen worden klaargemaakt krijg je een kleurig uitzicht en een gevarieerde smaak.

In Italië zouden er jaarlijks vijf miljoen ton paprika’s worden geproduceerd, het is dan ook geen wonder dat ze in de zomer dagelijks op tafel komen, in pasta, op de pizza, met aardappelen of aubergines en olijven, als pesto of rauw in een slaatje.

Zo kun je ze  een smakelijk zuiders tintje geven met een kip met gele en rode paprika’s, een typisch recept van de Castelli Romani in Latium. Zien is geloven, dus bij een volgend bezoek aan Rome mogen de mooie stadjes op deze heuvels rond Rome en de tientallen plaatselijke trattorie, osterie en ristoranti zeker niet ontbreken.

Op het traditionele Sicilië worden de paprika’s, ‘capsicum’, naar het Latijns woord ‘capsa’, doos, zoals een kostbaar kistje gevuld met kleine tomaatjes, rozijnen, pijnboompitten, ansjovisjes, spek, peterselie, pecorinokaas en broodkruimels.

Schenk hierbij: een frisse, jonge rode wijn met delicate tannines, Rosso Piceno DOC van de regio Marche in centraal Italië. Een wijn met een welgevuld curriculum dat teruggaat tot de tijd van Hannibal , twee eeuwen vóór Christus, die op weg naar Rome zijn leger en zijn paarden, vermoeid van de lange reis, liet masseren met verouderde rode wijn van de regio van Ascoli Piceno.

Over D.J. Bruggeman 153 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten