Italië en wijn zijn onlosmakelijk verbonden. In deze reeks bekijken we voor elk van de 20 regio’s wat ze te bieden hebben.
De bergachtige regio Molise is de jongste regio van Italië. Tot 1970 behoorde de regio tot Abruzzi e Molise en is sinds de afscheiding de op een na kleinste regio van het land na Valle d’Aosta.
De ligging van Molise is in het zuiden van Italië aan de Adriatische kust, net iets boven Puglia. Al sinds 500 jaar voor Christus wordt er wijn geproduceerd, maar wordt eigenlijk nog altijd overschaduwd door ‘grote broer’ Abruzzo. Molise is weliswaar een zeer kleine regio, toch wordt er op jaarbasis 400.000 hectoliter wijn geproduceerd.
Uiteindelijk biedt de regio sinds de jaren ’80 plaats voor 2 Denominazione di Origine Controllata (DOC) wijngebieden en tot op heden nog geen ruimte voor de hoogste Italiaanse kwalificatie Denominazione di Origine Controlatta e Garantita (DOCG). Dit is natuurlijk mede te wijten aan de beperkte omvang van de regio. De 2 gebieden met het keurmerk DOC zijn Biferno en Pentro di Isernia. In beide gebieden worden zowel rode, witte, als rosé wijnen geproduceerd.
Meest geteelde druiven
Voor rode wijn: Montepulciano, Ciliegiolo, Sangiovese, Barbera, Merloten Cabernet Sauvignon
Voor witte wijn: Trebbiano abruzzese en toscano, Malvasia bianca, Manzoni bianco, Malvasia bianca di Candia, Bombino bianco, Chardonnay, Pinot bianco
Meest bekende wijnen
Rosso: Biferno, Pentro di Isernia
Bianco: Biferno bianco