Zon op tafel in oktober: pompoenen

Griezelige ideeën of Jack o’ Lanterns, verlichte pompoenen met een misnoegde grijns? Het schemerfeest Samhain van de Kelten was voor de antieke Romeinen het oogstfeest ter ere van Pomona. Pomona was de godin van de boomvruchten, die in een heilig bos nabij Rome woonde. De kwaaie bosgeesten werden aan het begin van de winter verjaagd.  Appels werden geofferd aan de godin Pomona met de hoop op een vruchtbare oogst. Ook de pompoenen werden er bijgehaald want de oude Romeinen waren gek op zoete vruchten.
Een herinnering aan het verleden, aan overleden familieleden en vrienden. Dit wordt vandaag nog in vele traditionele Italiaanse families beleefd met de bereiding van typische herfstvruchten. Zo werd -wordt- op vele plaatsen in het zuiden van het land een stoel bij aan tafel gezet voor de geesten van de voorouders.  Het favoriete eetmaal van de doden wordt dan bereid.


De pompoen is een smakelijke en veelzijdige uitdaging die je bij de terugkeer naar een donkere winter kunt aangaan met een romige Risotto met pompoen en gorgonzola, die fier in een uitgesneden pompoentje of op het bord vloeit, gegarneerd met verbrokkelde pittige gorgonzola. Van deze magische herfstvrucht kun je ook genieten met Oranje Kippenfilets met een pikante pompoensaus.  Of met een dessert van gegrilde zoete pompoenlasagna met rietsuiker en rozijnen.

Schenk hierbij: bij de risotto een fruitige Grechetto di Todi DOC, van de glooiende heuvels van Umbrië.  Bij de kippenfilets een Gavi DOCG “Le Zucche”, van de exclusieve wijngaard van Cortese-druiven ‘Le Zucche’ in Piedmont.  Het betreft een suggestieve naam en een wijn voor de kenners, met een goudgele kleur, subtiele aroma’s van mos, meloen en honing en een intense afdronk.  Bij de zoete pompoenlasagna past een verfrissende sprankelende Prosecco Doc Val’Oca.

Weet je eigenlijk al wat het inhoudt om lid te worden van Taste Italy?

Over D.J. Bruggeman 153 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".