In deze reeks gaan we na wat de bekendste en meest gebruikte kruiden en smaakmakers zijn uit de rijke Italiaanse keuken. Voor vele mensen is het ronduit de lekkerste keuken die er bestaat. De Italiaanse keuken zou echter zijn karakteristieke smaak niet hebben zonder verse kruiden.
Een specifiek kruid dat we ook in veel traditionele bereidingen terugvinden en dat oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Amerika, is Peperoncino.
Heel erg populair in mediterrane landen om de meest uiteenlopende gerechten te verrijken. In combinatie met knoflook en extra vergine olijfolie wordt Peperoncino of chili de ideale saus voor spaghetti.
Peperoncino stimuleert de stofwisseling en de spijsvertering. De gunstige effecten zijn vooral zuiverend. Een snuifje chili bevordert de bloedsomloop en houdt de bloedsuikerspiegel onder controle.
Een bepaalde variëteit van chili, meer bepaald cayennepeper, staat bekend om zijn vermogen om cholesterol onder controle te houden en het heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking.