Pane! 3: Calabria, Pitta Calabrese

Italië heeft een rijke en diverse culinaire traditie. In deze reeks gaan we dieper in op brood. Ook hier ontdekken we een grote diversiteit in de verschillende regio’s.

Pitta Calabrese – een gift van de goden

Het recept van de Pitta Calabrese is een geheim dat binnen de Calabrische families van generatie op generatie wordt doorgegeven. De Pitta is inderdaad een heel speciaal soort brood. Haar vorm en smaak plaatsen haar tussen focaccia en brood.

De Pitta werd als eerst in de provincie Catanzaro uitgevonden. Deze stad is gelinkt met de bereiding van twee andere typische en zeer populaire gerechten die oorspronkelijk de vulling voor pitta waren. Deze zijn “u’suffritt”, een bereiding op basis van varkensvlees gemengd met slachtafval, en “u’morzeddhu”, een mengsel van koepens en slachtafval.

Het woord “pitta” kan worden vertaald als “plat brood”. De oorsprong van deze term is heel oud. Sommige bronnen linken de term met het Grieks, anderen brengen het in verband met het Latijnse woord voor moederkoek, “placenta”. Etymologisch zou pitta in feite afkomstig zijn van het Latijns “picta”, een plat rond geschilderd bordje dat de Romeinen aan de goden boden als gift.

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten