Buonissimo appetito! 18: Risotto in tortiera

In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!

Niveau: gemiddeld
Personen: 6
Tijd: 90 minuten
Oorsprong: Calabria

Wat heb je nodig?

  • 420 gr rijst
  • 1 bol mozzarella
  • eetlepels geraspte pecorino
  • 3 eieren
  • olijfolie
  • 400 gr kalfsvlees
  • 150 gr worst
  • 450 gr tomaten
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1/2 glas rode wijn
  • paneermeel

Bereiding

Bereid eerst een ragù met twee eetlepels olijfolie, ui, vlees, geplette worst ontdaan van het vel. Laat het vlees bruinen, voeg de wijn toe, laat het vocht verdampen, voeg de gepelde en in stukjes gesneden tomaat toe en zout. Kook en voeg af en toe water toe. Haal het vlees uit de pan als het gekookt is, hak het fijn en verdeel in twee delen. Doe één deel terug in het kookvocht. Doe het andere deel in een terrine, meng met een ei en paneermeel en maak balletjes van het mengsel.

Warm olie op in een pan en frituur de balletjes. Maak twee hardgekookte eitjes, pel ze en snij ze in stukjes. Snij de mozzarella in blokjes.

Kook de rijst al dente in gezouten water, breng op smaak met de ragù. Hou ondertussen een beetje aan de kant.

Vet een ovenschaal in, bestrooi ze met paneermeel, verdeel de helft van de rijst op de bodem, leg de gehaktballetjes, de eipartjes, de mozzarella, twee eetlepels geraspte pecorino en een beetje ragù daarover. Bedek met de rest van de rijst, strijk de bovenkant glad en verdeel daarboven de overgebleven ragù. Besprenkel met twee eetlepels olijfolie. Strooi de rest van de pecorino daarover.

Bak in voorverwarmde oven op 170 graden gedurende ongeveer twintig minuten. Haal de bereiding eruit, laat tien minuten rusten en dien op.

Welke wijn?

Het best neem je een volle rode, intense wijn voor dit smakelijke gerecht. Voorbeelden zijn een Chianti Colli Senese, een Vino Nobile di Montepulciano of een Montepulciano d’Abruzzo. Ook lekker is een Syrah of mijn persoonlijke favoriet, een Susumaniello.

 

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten