Mythen en sagen vind je overal ter wereld, zo ook in de streek rond het Comomeer. In deze reeks komen de oude volksverhalen, die van generatie tot generatie daar zijn doorverteld, weer tot leven.
In het verleden werd in de bergen boven Musso veel ijzererts gewonnen en daartoe werden er in de berg grote gaten gemaakt om bij het erts te komen. Dit inspireerde een grappenmaker tot het verhaal dat het voortdurende geknal eigenlijk moest worden toegeschreven aan de inwoners van de dorpen die zelf het geluid produceerden als gevolg van het veelvuldig gebruik van bonen.
Maar waar bewaarden ze dan al die bonen? Kennelijk dienden de grotten en rosspleten als bewaarplaats voor de grote hoeveelheid bonen. Nu lokte een dermate grote voedselvoorraad alle muizen uit de omgeving aan en kwamen er niet honderden maar duizenden en meer van deze diertjes, die in korte tijd ook de laatste voorraden verslonden.
Geschokt door deze verwoesting van het kostbare eten, gingen de inwoners van Musso met grote inzet aan het werk om de voorraden aan te vullen en zetten ze er een groot aantal schildwachten bij.
Helaas had dit nauwelijks effect want de knaagdieren, hongeriger dan ooit, gingen massaal in de aanval en lieten in de kortste keren de inwoners weer met lege handen achter.
Nog niet voldaan met de aangerichte schade trokken er tenslotte wel miljoenen muizen naar het dorp, waar ze binnendrongen in alle huizen en iedere plek waar iets te knagen viel. Keukens, kelders, zolders, stallen en kasten: niets ontsnapte aan hun knaagzucht.
Verontrust door de schade en het gezicht op die ellendige beesten, bedachten de inwoners van Musso dat een goede manier om van de muizen af te konen de aanschaf van katten was. Jammer genoeg waren en nauwelijks katten in het dorp en besteedden de inwoners hun laatste geld aan de aanschaf van een groot aantal katten. .
Zodra de katten aankwamen, begon de strijd, waarbij de muizen uiteindelijk het onderspit dolven en voor altijd het dorp verlieten.
Dit verhaal gaf het dorp zijn naam, want Musso is afgeleid van het latijn ‘mus’(muis).