Buonissimo appetito! 1: Pasta alla Norma

In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!

Niveau: makkelijk
Personen: 6
Tijd: ca. 1 uur
Oorsprong: Sicilië

Wat heb je nodig?

  • 800 g rijpe trostomaten
  • 500 g spaghetti
  • 120 g ricotta salata*
  • 2 aubergines
  • knoflook
  • extravergine olijfolie
  • zout
    *Ricotta salata is gezouten, gedroogde en gerijpte ricotta. Vervang eventueel door geraspte pecorino.

Bereiding

Snijd de aubergines in plakken van 8-10 mm dik. Leg de plakken in een vergiet en bestrooi elke laag met zout. Zet een bord met gewicht op de aubergines en laat ze ca. 1 uur rusten. Snijd de trostomaten kruislings in. Blancheer ze ca. 10 seconden in kokend water, pel ze en snijd het vruchtvlees in blokjes.

Fruit 3 ongepelde knoflooktenen 2-3 minuten in 4 el extravergine olijfolie. Voeg de tomaten en wat zout toe en kook ze ca. 40 minuten.
Leg de plakken aubergine op een theedoek en dep ze droog, druk de doek wat aan met de handpalm.
Verhit in een ruime koekenpan 500 ml extravergine olijfolie en frituur per portie de plakken aubergine. Laat de gefrituurde plakken op keukenpapier uitlekken.

Kook de spaghetti beetgaar en roer de tomatensaus en de geraspte ricotta salata erdoorheen. Maak af met de aubergine. Serveer meteen.

Welke wijn?

Pasta alla Norma alla vereist in regel een witte wijn zoals bijvoorbeeld een Falanghina, die stevig, fris en aanhoudend is. Als je volledig in Sicilië wil blijven, raden we een Grillo aan.

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!