In deze rubriek brengen we u op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: makkelijk
Personen: 4
Tijd: 1 uur
Oorsprong: Sicilia (Messina)
Pasta ‘ncasciata is een feestelijk gebakken pastagerecht afkomstig uit de Italiaanse gemeente Messina, maar tegenwoordig zijn er veel versies uit elke provincie van Sicilië en Calabrië, in Zuid-Italië. De ingrediënten variëren afhankelijk van de regio en persoonlijke voorkeuren.
Wat heb je nodig?
- 500gr macaroni
- 400 gr rundsgehakt
- 1 ui
- 250gr caciocavallo of provolonekaas, in reepjes gesneden
- 100gr Parmigiano Reggiano, geraspt
- 2 aubergines
- witte wijn
- basilicumblaadjes
- tomatensaus
- zout
- extra vergine olijfolie
Bereiding
Was en snijd de aubergine in blokjes. Doe ze in een vergiet, bestrooi ze met grof zout en laat ze een uur staan om overtollig water af te voeren.
Spoel de aubergines af onder stromend water en dep ze droog met een doek. Bak ze in een pan met veel extra vergine olijfolie, haal ze er dan uit en laat ze rusten op een bord bekleed met keukenpapier.
Snipper ondertussen de ui en fruit deze een paar minuten in een pan met extra vergine olijfolie. Voeg het gehakt en ½ kopje wijn toe en laat dit ongeveer 10 minuten koken. Voeg een paar eetlepels tomatensaus toe aan het rundvlees en laat nog ongeveer een uur koken.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kook de pasta in kokend gezouten water en giet af zodra de pasta beetgaar is. Doe de pasta in een ovenschaal, giet de saus erover en meng goed. Voeg de aubergine, caciocavallo kaas en basilicum toe en werk af met de geraspte Parmigiano Reggiano. Plaats 15 minuten in de oven en serveer.
Welke wijn?
De uitgelezen wijn voor dit gerecht is een Nero d’Avola!