Broccoli en broccoletti

Broccoli fiolari

Het is 23 september 1786 wanneer Johann Wolfgang Goethe door de straten van Vicenza loopt. In een oud notitieboekje maakt hij een schets van een vrouw, een verkoopster van broccoli. Maar niet de eerste de beste, het zijn de Broccoli fiolari van Creazzo, een gastronomische voltreffer van de regio Veneto.

Het stadje Creazzo telt onder zijn amper 11.000 inwoners een van de grootste chefs van Italië: Carlo Cracco. In zijn restaurant in Milaan doet hij de delicatesse van zijn geboortestadje eer aan met een crème van gerookte kastanjes en broccoli fiolari, kalfskop met ansjovis en broccoli fiolari en waarom niet met een dessert van vanille ijs, pure chocolade en… broccoli fiolari.

Rechtstreeks uit de antiquiteit geeft Apicius, de eerste Romeinse gastronoom, ons meteen een recept: “De broccoli afkoken en in een pan stoven met korianderzaadjes, fijn gesneden uien, een beetje olijfolie en een scheutje wijn.”

Broccoletti is een kruising van broccoli en kai-lan, de Chinese broccoli.

Superfood

Intussen is broccoli een echt superfood geworden.
Vitamine C, K, B1, B2, B3, B5, B6, B1, A en E, sulforafaan, een zwavelhoudend bestanddeel, en mineralen wedijveren om de broccoli op de eerste plaats van de gezonde groenten te zetten. Ze zijn anti-age, goed voor de spijsvertering en herstellend tegen een verbrande huid. Momenteel wordt de werking tegen kanker onderzocht.
Om de geneeskrachtige eigenschappen te behouden is het wel belangrijk de broccoli te stomen of kort te koken, anders spoelen we de meeste gezonde voedingsstoffen gewoon weg.

Gezond en lekker Italiaans

Gezond en lekker, gecombineerd in drie eenvoudige recepten: fusilli met bastaard zoals de bloemkool in Catania op Sicilië wordt genoemd, met ansjovis, zongedroogde tomaten en ontpitte zwarte olijven, Broccolicroissants met worst en ricotta, een Italiaanse versie van ons worstenbrood, en groene hamburgers met broccoli, parmezaan en gorgonzola.

Schenk hierbi

Bij de fusilli een frisse Greco di Tufo DOCG van de weinig gekende Zuid-Italiaanse regio Irpinië, waar een antieke ‘Spoorweg van de wijn’ door de wijngaarden loopt.
Van het zuiden naar het noorden, bij de croissants en de groene hamburgers een Trebbiano di Romagna DOC die ter plaatse de ‘Vlammende Trebbiano’ wordt genoemd omwille van de diepe goudgele kleur van de rijpe druiven.

Over D.J. Bruggeman 153 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten