Carnaval met Giandojòt, niet zomaar een chocolaatje

Gianduiotti
Gianduiotti

Als je weet wat er allemaal schuilt in het Turijnse hazelnoten chocolaatje in zijn gouden papiertje, voel je je meteen een beetje Italiaan.

Op het eerste zicht lijkt het misschien een stukje chocolade zoals vele anderen, maar die geurige Gianduiotto met zijn uniek omgekeerd bootvormpje heeft heel wat avonturen beleefd voordat hij in de chocolaterie terechtkwam.

Vereist: een ruime portie hazelnootjes

Toen Napoleon in het begin van de 19de eeuw een embargo oplegde voor de producten van de Engelse koloniën in Zuid-Amerika werd het erg moeilijk en duur om cacao te vinden.
Het was de nu beroemde chocolatier Pierre Paul Caffarel die in 1832 samen met Michele Prochet het lot van de Turijnse chocolademarkt veranderde met de “givu”, de voorouder van de gianduiotto, een cacaomengsel aangevuld met een ruime portie gemalen en geroosterde hazelnootjes die overvloedig groeien op de heuvels van de Piemontese Langhe .

Gianduia, levensgenieter en wijndrinker

De beroemde omgekeerde chocoladescheepjes, bovendien de allereerste chocolaatjes die verpakt werden, maakten hun triomfantelijk debuut tijdens het carnaval van 1865 wanneer ze werden uitgedeeld door niemand minder dan Gianduia, levensgenieter en wijndrinker met de karakteristieke driepuntige hoed, het beroemde masker van het Piemontese carnaval.
De “Giandoja” zou in het begin van de 19de eeuw ontstaan zijn uit de verbeelding van twee Turijnse poppenspelers, Sales en Bellone. Met de ironische voorstellingen van de marionetten en van Gianduia in het bijzonder, trapten Sales en Bellone, van Turijn naar Genua, op heel wat gevoelige tenen van vooraanstaande personages. Verschillende keren belandden de creatieve poppenspelers dan ook in de gevangenis, zoals dat in die tijd wel vaker gebeurde in het leven van kunstenaars.
Zo hadden hun hilarische grappen het ook gemunt op de broer van Napoleon, maar zelfs tijdens het proces verloren ze hun satirische verve niet. Hun “Liberté, égalité, fraternité, ij fransè is a van an caròssa e nog a pe” , ‘de Fransen gaan met de koets en wij te voet’, ontketende het barstend gelach van het publiek maar niet van de boze rechters. De twee werden ter dood veroordeeld maar wisten te ontsnappen en zochten hun toevlucht in een boerderij van de gemeente Castell’Alfero in de provincie van Asti in Piemont. Het huis bestaat nog, het heet ”I Ciabòt ëd Giandoja” en er vinden heel wat interessante toeristische activiteiten plaats.
Het leven van de goedhartige Gianduia was gelanceerd. in de week voor de vastentijd bezocht hij bejaardentehuizen, kinderziekenhuizen en arme wijken en met carnaval wierp hij genereus zijn chocolaatjes in een enthousiaste menigte.

Je had er misschien nog nooit over nagedacht, maar als je nu een gianduiotto proeft weet je wie er achter zit. En nu je de geschiedenis en de weetjes van de Gianduiotti van Turijn hebt ontdekt, hoef je ze alleen maar te proberen en er de beste uit te kiezen.
Op het eerste gezicht lijken alle gianduiotti misschien op dezelfde omgekeerde bootjes maar de echte chocoladeholics moeten in Turijn bewust hun favoriet gaan kiezen.

Ga naar de Bottega van Guido Gobino, een chocoladeparadijs in het historisch centrum van Turijn en verwen je smaakpapillen met de creaties van de beroemdste maître chocolatier van Italië tijdens een begeleide degustatie.

Gianduiotti van Pfatisch

Nu je de smaak te pakken hebt, kun je op eigen initiatief de stad intrekken op zoek naar jouw lievelingschocolaatje.
Duik in een zee van gianduiotti en cremini in een van de beroemdste historische chocolade winkels bij Peyrano.
Geniet van een mooi uitzicht over Piazza Castello en de Galleria Subalpina in het caffè Baratti & Milano terwijl je verrast wordt door gianduiotti, cremini, warme chocolademelk en veel meer nog.
Maak tijd voor een bezoek aan de Pasticceria-Cioccolateria Pfatisch, waar de Beierse meester chocolatier Gustavo Pfatisch zijn chocoladefabriek, ook één van de beste van Turijn, heeft neergezet. Zijn chocolaatjes en ook de gebakjes behoren tot de beste van de stad en je degusteert ze hier in een historische setting met antiek meubilair en schitterende kroonluchters.

Guido Castagna

Niet alleen historische winkels uit de voorbije eeuwen, maar ook jonge chocoladetalenten zullen je weten te verleiden. Proef de gianduiotti van Guido Castagna die zich op korte tijd heeft bevestigd als één de beste chocolatiers van de Piemontese hoofdstad en verder nog, met 4 keer goud en 3 keer zilver op de Wereldkampioenschappen Chocolade in Londen.
Passie, creativiteit en respect zijn zijn trefwoorden. Respect voor de cacao, die kleine bonen vol magie, voor wie ze omtovert in heerlijke chocolade en respect voor al wie van cacao en chocolade houdt.

In afwachting van een unieke proeverij te plaatse kun je alvast de gianduiotti online bestellen voor een Italiaanse verwenning op Carnaval. Laat de gianduiotti in je mond smelten en denk eraan, chocolade is goed voor je huid, stimuleert je hersenen en geeft je dat smakelijk gelukzalig gevoel.

 

Eén van de historische winkels uit de voorbije eeuwen
Over D.J. Bruggeman 83 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten