Taalbad: Abruzzo en confetti

(foto wikicommons - Dinosaur918)

Abruzzo: i dolci

Sapevi che i confetti sono nati a Sulmona?

Wist je dat de suikerbonen afkomstig zijn uit Sulmona?

Niente ci descrive meglio come i dolci che mangiamo. Michele Renzullo (autore)

Niets beschrijft ons beter dan de desserts die we eten. Michele Renzullo (schrijver)

I confetti risalgono probabilmente al XV secolo e furono da subito molto pregiati. La prima fattoria che confezionava confetti è stata creata proprio accanto al convento di Santa Chiara. Erano le suore a fare i confetti. Nel XX secolo Sulmona diventava il centro dei confetti: piccole e grandi aziende provvedevano alla produzione. Nella Fabbrica Pelino ora c’è il museo del Confetto, dove puoi ammirare confetti di tutti i gusti e di tutti i colori.

Cosa lanciano a carnevale allora, gli italiani? I coriandoli! Nel Rinascimento si buttavano semi di coriandolo glassati in occasione di matrimoni o di altre feste. Nel corso dei secoli i semi sono stati sostituiti con pezzi di carta colorata, ma il nome della spezia è rimasto.

Wist je dat de suikerbonen ontstaan zijn in Sulmona?

Sulmona is de geboorteplaats van de Romeinse dichter Ovidius.  Je vindt er nog sporen van de roemrijke inwoner: een standbeeld, een mooie ‘passeggiata’, een vertaalwedstrijd van het werk van Ovidius die ieder jaar georganiseerd wordt … Nu is Sulmona in Italië echter bekend om een zoetigheid die wij ook graag eten: suikerbonen.

De suikerbonen gaan waarschijnlijk terug tot de 15e eeuw en kenden onmiddellijk een groot succes. Het eerste bedrijf dat suikerbonen maakte, ontstond naast het klooster van Santa Chiara. Het waren de nonnen die de suikerbonen fabriceerden. In de 20e eeuw werd Sulmona het centrum van de suikerbonen: kleine en grote bedrijven zorgden er voor de productie. In de Fabbrico Pelino is er nu het museum van de suikerboon, waar je de suikerbonen kan bewonderen in alle smaken en kleuren.

Wat gooien de Italianen dan met carnaval? Wat wij confetti noemen, heet in het Italiaans coriandoli. In de renaissance gooide men korianderzaadjes bedekt met suiker tijdens huwelijken of andere feesten. In de loop der tijden zijn de zaadjes vervangen door stukjes gekleurd papier, maar de naam van het kruid is wel gebleven.

Podcast

Luister hier naar de podcast:

Attività: Quali sono i dolci italiani più famosi? Abbina il dolce alla sua descrizione.

 

Soluzioni

a-6/b-7/c-3/d-4/e-8/f-2/g-5/h-1

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!
Over Dorinda Dekeyser 40 Artikelen
Leerkracht Italiaans in CVO VOLT (Leuven) en aan de Vrije Universiteit Brussel.

MEER INFORMATIE OVER DE ITALIAANSE TAAL.

WE HELPEN JE GRAAG VERDER?
> > >
close-link

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten