Italië heeft een rijke en diverse culinaire traditie. In deze reeks gaan we dieper in op brood. Ook hier ontdekken we een grote diversiteit in de verschillende regio’s.
Michetta, geschikt voor het klimaat
Michetta betekent in het dialect van Bergamo “sterretje”. Het is een soort gepoft brood (hol van binnen) dat te herkennen is aan de typische stervorm met een centrale “hoed”.
Meestal wordt het gebruikt voor de bereiding van gevulde sandwiches. Zijn concurrent is Rosetta dat in de rest van Italië het meest bekend is. De “prestinai” die dit soort brood produceren zijn met weinig. Het Michetta is inderdaad bijzonder moeilijk te maken en heeft te weinig economisch rendement. Integendeel, het is zelfs een beetje duurder dan andere soorten broden.
Nog een nadeeltje is dat dit brood snel droog wordt in het Italiaanse klimaat. Zelfs in het Noorden van Italië, in het bijzonder in Lombardije, waar het Michetta door de ambtenaren van het Oostenrijks-Hongaarse rijk werd gebracht, bleef het brood niet lang zacht, zoals bijvoorbeeld in zijn geboortestad Wenen. Het idee om het “opgeblazen” te maken, kwam als oplossing. Dankzij deze karakteristiek blijft het Michetta lekker lang vers!