Buonissimo appetito (114): Zuppa di polenta e cavolo nero al Gorgonzola

 

In deze rubriek brengen we u op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!

Niveau: makkelijk
Personen: 4
Tijd: 40 min
Oorsprong: Lombardia

Deze soep is het comfortvoedsel bij uitstek voor de winter. De polenta, met zijn zachte, fluweelachtige textuur, gaat perfect samen met de kool, rijk aan vitaminen en mineralen, en de gorgonzola voegt een romige, hartige noot toe die het gerecht onweerstaanbaar maakt.

Palmkool, of cavolo nero, is familie van de boerenkool. Het is een kool met een verfijnde smaak. Palmkool is wat steviger, knapperiger en voller van smaak dan boerenkool.

Wat heb je nodig?

  • 200 g polenta
  • 300 g cavolo nero
  • 150 g gorgonzola
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 el. extra vierge olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

Begin met het fijnsnijden van de ui en de teentjes knoflook. Verhit de twee eetlepels extra vierge olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Als de olie heet is, voeg je de ui en knoflook toe en sauteer je ze 2-3 minuten, tot ze transparant en geurig zijn.

Was en snijd de boerenkool in dunne reepjes en verwijder het taaie middenstuk. Voeg de boerenkool toe aan de stoofpot en laat ongeveer 5-10 minuten koken, af en toe roeren, tot de boerenkool zacht begint te worden.

Giet de groentebouillon in de pan en breng het aan de kook. Zodra de bouillon begint te koken, zet je het vuur lager en laat je het 10 minuten koken, zodat de smaken goed mengen.

Giet nu de polenta erbij en roer voortdurend om klontvorming te voorkomen. Laat verder koken op laag vuur, onder af en toe roeren, gedurende ongeveer 30 minuten, tot de polenta zacht en gaar is.

Roer de gorgonzola erdoor: Wanneer de polenta gaar is, voeg je de in kleine stukjes gesneden gorgonzola toe. Meng goed tot de gorgonzola volledig gesmolten is, zodat een dikke en homogene crème ontstaat.

Voeg zout en peper naar smaak toe. Als de soep te dik is, kun je een beetje bouillon toevoegen om hem vloeibaarder te maken.

Serveer de soep lauwwarm, eventueel met een drupje rauwe extra vierge olijfolie en een snufje verse zwarte peper.

Tips

  • Je kunt de gorgonzola vervangen door een andere roomkaas, zoals robiola, voor een mildere smaak.
  • Als je de voorkeur geeft aan een rijkere versie, kun je geroosterde walnoten of broodcroutons toevoegen om het gerecht wat knapperiger te maken.
  • Voeg voor een extra touch een beetje chilipeper toe als je van een pittigere smaak houdt.

 

 

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!