Lang leve de Befana

Viva viva la Befana!
“La Befana vien di notte “con le scarpe tutte rotte” col cappello alla romana.”Viva viva la Befana!”
Een kinderrijmpje voor de Goede Lieve Heks, dat zoveel betekent als “De Befana komt ‘s nachts met kapotte schoenen en getooid met een Romeinse hoed. Lang leve de Befana!”

Snoep en houtskool

Een klein oud vrouwtje met een bult vliegt in Italië op een bezemsteel door de lucht in de nacht van 5 op 6 januari.
De brave kinderen die hun kous hebben klaargezet, verwendt ze met cadeautjes en snoepjes. Wie stout is geweest krijgt houtskool, voor de gelegenheid veranderd in zwarte suiker.
Zelf stelt de Befana het enorm op prijs als er een bord met mandarijntjes en een glas wijn klaar staat.

De antieke traditie van de twaalf nachten

Twaalf nachten na Kerstmis, op de dag van de Epifanie, vliegt de Befana door de Italiaanse winterse hemel. Het oud vrouwtje is het symbool van het oude jaar dat sterft, met geschenken voor het nieuwe jaar, een wens voor geluk en voorspoed. Was zij misschien die Keltische Perchta, Scandinavische Frigg of Britse Bertha?
Bij de antieke Romeinen vloog er in die periode een vrouw over de akkervelden om ze vruchtbaar te maken, was het Diana, godin van de jacht en de plantengroei, Sàtia, godin van de verzadiging of Abùndia, godin van de overvloed?
Wat geen twijfel lijdt is dat de reislustige Italiaanse Befana cadeautjes aan de kinderen brengt, net zoals de Drie Koningen die aan het kindje Jezus brachten.

Met de Befana aan tafel

Voor de Befana kun je een Zwarte broodtafel met een goed glas rode wijn klaarzetten en voor de kinderen Zoute bezemsteeltjes, Zoete kousen of een Focaccia met gekonfijt fruit, rozijnen en gekleurde hagelslag.
Voor dat typische zwarte tintje liggen er in Italië de laatste tijd broodjes en zelfs pizza met koolstof bij de bakker. Om zelf zwart brood te maken kun je een eetlepel zwarte stroop aan het deeg toevoegen.

Schenk hierbij

Een levendige, mousserende robijnrode Raboso Veneto IGT, van de Venetiaanse wijnkelder La Salute bij de Zwarte Broodtafel en een warme chocolade met een snuifje kaneel voor de kinderen.

Over D.J. Bruggeman 37 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten