Cibo Italiano (25): Pasta di Gragnano

In deze reeks laten we ons licht schijnen op de Italiaanse gastronomie, meer bepaald op typische ingrediënten, streekproducten en voedingswaren die zo eigen zijn aan de rijke Italiaanse keuken.

Pasta di Gragnano: l’oro bianco dei Napoletani

Questo tipo di pasta ha scoperto una diffusione senza precedenti in seguito alla carestia che ha colpito il Regno di Napoli alcuni secoli fa. Grazie al semplice impasto di semola di grano duro e acqua ottenuta dalla falda acquifera locale, ben presto iniziarono a diffondersi i numerosi opifici a conduzione familiare che producevano i famosi maccheroni che conosciamo oggi: per questo motivo oggi Gragnano è considerata la patria dei maccheroni!

La produzione di pasta di Gragnano propone un gran numero di varietà: paste lunghe, corte, laminate e al forno che possono essere a loro volta lisce o rigate. Insomma, ogni tipo di pasta rappresenta un’opera d’arte e tutti possono trarne piacere.

Grazie al microclima della zona, soleggiato, ventilato e con un tasso di umidità appropriato, la cittadina campana di Gragnano è riuscita a diventare famosa in tutto il mondo per la qualità della sua pasta e per la passione attraverso la quale questa viene prodotta.

Pasta van Gragnano: het witte goud van de Napolitanen

Deze pastasoort heeft een ongekende verspreiding gekend na de hongersnood die het Koninkrijk Napels enkele eeuwen geleden trof. Dankzij het eenvoudige mengsel van griesmeel van harde tarwe en water uit het plaatselijke grondwater, begonnen de talrijke familiebedrijfjes die de beroemde macaroni produceerden die we vandaag kennen, zich al snel te verspreiden: daarom wordt Gragnano vandaag beschouwd als de bakermat van de macaroni!

De pastaproductie van Gragnano biedt een groot aantal variëteiten: lange, korte, gerolde en gebakken pasta die zowel glad als geribbeld kan zijn. Kortom, elke soort pasta is een kunstwerk en iedereen kan ervan genieten.

Dankzij het microklimaat van het gebied – zonnig, winderig en met een juiste vochtigheidsgraad – is het stadje Gragnano in Campanië erin geslaagd wereldberoemd te worden om de kwaliteit van zijn pasta en de passie waarmee deze wordt geproduceerd.

 

 

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

MEER INFORMATIE OVER DE ITALIAANSE TAAL.

WE HELPEN JE GRAAG VERDER?
> > >
close-link

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten