Toeristische toppers: Stilo (Calabria)

Stilo is een opmerkelijk en heel uniek stadje gelegen in de provincie Reggio Calabria, helemaal in het zuiden van Italië.

De authenticiteit en het typische karakter van dit prachtige plaatsje zorgen ervoor dat het op de lijst van ‘I Borghi più belli d’ Italia’ staat. Niet ten onrechte want een wandeling door het dorp en een klim naar ‘la cattolica’ bieden een onvergetelijke aanblik.

Dat kleine Byzantijnse kerkje met zijn 5 torentjes en zijn mooie fresco’s prijkt als een arendsnest tegen de hellingen van de Monte Consolino. La Cattolica, omringd door ruige bergen, opuntia’s met de vele cactusvijgen en her en der wegspringende berggeitjes nodigt je telkens uit om weer eens een  kijkje te nemen.

Even voorbij de uitgang wordt je uitgenodigd om een heerlijk ijsje of drankje op basis van Bergamoto citroenen te proberen. Allerlei helende en welriekende zeepjes en crèmes, uiteraard Bergamoto, geven je het gevoel eeuwig jong te blijven.

Slingerend dalen we af door de smalle middeleeuwse straatjes van het pittoreske dorpje op zoek naar een klein kapelletje ergens verstopt in de bergwand. Na eventjes stappen langsheen een smalle richel, genietend van immens mooie zichten, bereiken we ‘Laura della pastorella’.  De Lauriti, monniken die hier in eenzaamheid leefden hebben dit kleine, enige kapelletje sober maar mooi ingericht. We konden het niet laten om even aan de koord te trekken en de klok te luiden. Wat een galm doorheen de vallei !

Eens terug in het kleine dorp lopen van de ene kerk naar de andere. Franciscanen, Dominicanen…. Ze zijn er allemaal maar wat ons het meest fascineerde waren twee voeten prijkend tegen de gevel van de dom dewelke ze aan het restaureren zijn. De voeten komen van een standbeeld uit de oudheid en refereren hiermee naar de Griekse oorsprong van het dorp dat toen een belangrijke stad was en Stylon heette. De intacte houten inkompoort van deze kerk trok eveneens onze aandacht en we vroegen ons af hoe oud deze nu zou zijn.

Na een flinke wandeling nog even neerstrijken op een terras en genieten van een frisse Chinotto bezorgt je een zalig en deugddoend gevoel. Chinotto is een kleine ronde citrusvrucht, het formaat van een pingpongballetje maar met een vrij bittere smaak. Het extract van de bitterzoete vrucht gebruikt men om dit typisch Italiaanse drankje te bereiden. Hoewel de Chinotto familie is van de sinaasappel is deze buiten Italië niet gekend.

Stilo, dit pareltje in het nog minder gekende Calabria is zeker en vast een bezoek waard! Trek er liefst een dagje voor uit. Heb je nog wat tijd over ga dan ook even tot in Bivongi met zijn charmante middeleeuwse centrum en Grieks- Orthodox klooster San Giovanni Theristis.

 

Over Karine De Coster 8 Artikelen
Gids – Reisleider