In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: makkelijk
Personen: 6
Tijd: 40 minuten voorbereiding + 60 minuten baktijd
Oorsprong: Umbria
Dit is een vegetarische versie van een soort quiche. In dit recept wordt een timbaal bekleed met een eierdeeg. Hierin wordt een zachte, smeuïge en lekkere vulling gedaan.
In traditionele pastagerechten is het deeg vaak zonder eieren bereid. Eieren waren vroeger erg waardevol: ze werden verkocht om datgene te kopen dat ze niet zelf produceerden. Pasta werd dan met enkel meel en water gereed gemaakt. Die werd dan gedrapeerd met een eenvoudige tomatensaus met look en peterselie.
Dit is een gerecht dat zich er perfect toe leent om op voorhand te maken. De dag nadien (bij terugkomst na een dagje zonnen aan zee bijvoorbeeld) is het gerecht in een wip gereed. Even in de oven… en klaar is kees. Het grote werk is de dag ervoor gedaan.
Wat heb je nodig?
- 6 vellen eierpasta van 10 x 30 cm (kant en klaar of zelf bereidde)
- 1 kg courgetten
- 250 ml bechamelsaus
- 250 gr ricottakaas
- 25 gr blaadjes basilicum
- 100 gr gemalen Parmezaan
- Boter, olie, peper en zout
Bereiding
Om de courgetten met basilicum te bereiden, schil je de courgetten en snij je ze in stukken. Verhit in een pan twee eetlepels olie met water en doe er de courgetten bij. Bak ze ongeveer 20 minuten. Voeg er op het einde zout aan toe. Haal ze van het vuur en laat ze afkoelen.
Meng de fijngesnipperde basilicum met de Parmezaanse kaas en de ricotta. Doe er de bechamel en de courgetten bij en breng op smaak met peper en zout.
Kook de vellen pasta ‘al dente’ (beetgaar) in gezouten water op een laag vuurtje. Laat ze afkoelen in een kom met koud water en droog de vellen voorzichtig in een keukenhanddoek.
Vet een bakvorm in (22cm diameter) en leg er kruisgewijs vier deegvellen in. Laat ze ook aan de binnenzijde de rand bedekken. Snij de overige vellen deeg in rechthoekjes. De hele bodem moet goed bedekt zijn. Verdeel de helft van het courgettemengsel hierover. De eerste laag is gereed.
Bedek opnieuw de hele bakvorm met deegvellen voor de tweede laag en vul aan met de rest van het courgettemengsel. Hou wat mengsel over om als versiering op het einde te gebruiken.
Eindig met een laag pasta en verdeeld er vlokken boter over en het apart gehouden courgettenmengsel. Zet de taart in een op 200° voorverwarmde oven en bak het gerecht in 40 à 45 minuten. Haal uit de oven en laat 15 minuten rusten vooraleer het uit de vorm te halen en op een dienblad te plaatsen. Garneer het oppervlak van de timbaal met wat basilicumblaadjes en serveer.
Welke wijn?
Dit gerecht vereist een witte wijn. Om in de straak te blijven, gaan we voor een Grecchetto – een smaakvolle witte wijn uit Umbrië. E