Buonissimo appetito! 81: Spaghetti al feffellone con seppioline

In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!

 

Niveau: makkelijk
Personen: 4
Tijd: 40 minuten
Oorsprong: Abruzzo (Pescara)

De ‘feffellone’ is een helrode zoete peper uit Abruzzo. Haar karakteristieke eigenschap is dat haar vrucht omhoog groeit (a cocce capammonte, a testa in su).  Dit  regionaal product komt voor in de lijst der traditionele producten van Abruzzo. Het kreeg onlangs ook een bijzondere  erkenning  en waardering door de vermelding in het ‘Presidio Slow Food’.

De feffellone wordt ook als kruid gebruikt. Men laat de vrucht uitdrogen (in de zon of oven) en men verpulvert het erna (zoals bij paneermeel). Het geeft gerechten een typische, heerlijke en zacht smaak met een exotisch accent en is helemaal niet pikant. Echt het proberen waard! Hier alvast een eenvoudig recept.

 

Wat heb je nodig?

  • 350 gr spaghetti
  • 150 gr inktvisjes in kleine stukjes gehakt
  • 50 gr fijngehakte feffellone (zoete peper)
  • Olijfolie extra vergine

Bereiding

Kook de pasta in een pan met voldoende water. Voeg eventueel zout toe.

In een andere pan, een laag en breed model, doe je drie pollepels van het kokend water van de pasta. Hierin doe je de fijngehakte feffellone. Laat die gedurende de garingstijd van de pasta zacht worden. De laatste vijf minuten van de kooktijd van de pasta doe je de pasta bij de inmiddels zacht geworden gehakte feffellone. Het kookwater van de pasta bewaar je voor de bereiding van de inktvis.

Snij de gereinigde inktvis in kleine stukjes  en doe zee in een zeef. Die zeef dompelt in de pan met het kookwater van de pasta. Laat de inktvis hierin 20 à 30 min verder koken.  Zo  gaan ook de kleine stukjes vis niet verloren en is het uitscheppen eenvoudig.

Vermeng de pasta met olijfolie ‘extra vergine’ en voeg op het laatste de inktvisjes toe. Dit pastagerecht vraag geen toevoeging van kaas, omdat het anders het effect van de feffellone op de inktvis

Wedden dat u dit gerecht vaker zal bereiden?

 

Welke wijn?

Spaghetti met inktvis: dit gerecht gaat goed samen met een witte wijn met een gemiddeld karakter. We denken bijvoorbeeld aan een Vernaccia di San Gimignano, een Greco di Tufo of – als we in Abruzzo blijven – een Trebbiano, Passerina of Pecorino.

 

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten