In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: makkelijk
Personen: 6
Tijd: 40 minuten
Oorsprong: Lombardia
Wat heb je nodig?
- 1 kg rode mais bloem
- 4 liter water
- 2 eetlepels grof zout
Bereiding
Verwarm in een ketel 4 liter water, hetgeen volstaat voor een kilo bloem. Voeg hier twee eetlepels grof zout aan toe. Als het water kookt, voeg je er geleidelijk de bloem aan toe. Zorg ervoor snel te roeren zodat het deeg niet klontert. Al roerend aan de kook brengen gedurende ongeveer 30/40 minuten.
Als de garingstijd bereikt is, moet het deeg nog even heel krachtig geroerd worden. Daarna kan de polenta opgediend worden. Dat kan op een houten snijplank of met een pollepel rechtstreeks op de borden uitgeschept.
Polenta kan ook met een Taleggio kaasfondue geserveerd worden of met eender welke andere kaassoort.
Welke wijn?
Rode wijn is de beste begeleider, vooral als hij voldoende structuur heeft om het gerecht te kunnen verdragen: een Valpolicella Ripasso bijvoorbeeld zou perfect kunnen zijn, of een stevige rode wijn uit de Valtellinastreek.