Italië en wijn zijn onlosmakelijk verbonden. In deze reeks bekijken we voor elk van de 20 regio’s wat ze te bieden hebben.
Puglia ligt in het uiterste zuiden van Italië en vormt de hak van de laars. Deze regio grenst zowel aan de Adriatische Zee als aan de Ionische Zee. In vergelijking met vele andere Italiaanse regio’s is Puglia een relatief vlakke regio. Natuurlijk zijn er ook in deze regio bergen te vinden, maar dit is beperkt tot de omgeving van Gargano. De rest van de regio is heuvelachtig, maar niet extreem zoals andere regio’s.
Doordat het noorden van de regio meer bergachtig is, zijn er grote verschillen tussen wijnen die in het noorden van Puglia worden geproduceerd en het zuiden. De wijze van wijn produceren in het noorden vertoont veel gelijkenissen met andere Italiaanse wijnen, terwijl het zuiden van Puglia nagenoeg vlak is en er hierdoor andere technieken zijn vereist.
Puglia is verantwoordelijk voor bijna de helft van de totale Italiaanse olijfolie productie en een hoge kwantiteit (minder kwalitatieve) rode wijnen. Tot midden jaren ’90 was het percentage Denominazione di Origine Controllata (DOC) erg laag. Maar sinds het aanpassen van de wijze van productie stijgt dit percentage gestaag. In 2010 is dit zelfs bekroond met de eerste Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) voor de Primitivo di Manduria.
Meest geteelde druiven
Voor rode wijn: Primitivo, Negroamaro, Sangiovese, Montepulciano, Malvasia nera di Brindisi, uva di Troia, Malvasia nera di Lecce en Bombino nero, Susumaniello
Voor witte wijn: Trebbiano toscano, Verdeca, Bombino bianco, Malvasia bianca en bianco d’Alessano
Meest bekende wijnen
Rosso: Primitivo di Manduria, Negroamaro, Susumaniello, Aleatico, Salice Salentino
Bianco: Verdeca, Castel del Monte