Buonissimo appetito! 68: Pasta alla carcerata

In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!

 

Niveau: makkelijk
Personen: 4
Tijd: 20 minuten
Oorsprong: Emilia Romagna

Pasta alla carcerata (letterlijk gevangenenpasta) is een werkelijk uniek gerecht met een sterke en pittige smaak. Zeker doet de naam denken aan een gerecht dat in de gevangenis wordt gemaakt , een gerecht dat misschien door mannen wordt bereid en misschien is dat de reden waarom het zo rijk en kruidig is, maar het zou ook een cliché kunnen zijn. In ieder geval zijn de ingrediënten gering, maar goed gekozen: worst, cognac/brandy, tomaat, chilipeper en room.

 

Wat heb je nodig?

  • 360gr pasta
  • 400gr salsiccia
  • 250 ml room
  • 1 ui
  • 250 ml passata
  • een half glas cognac of brandy
  • olijfolie
  • peterselie
  • een pepertje (peperoncino)
  • zout en peper

Bereiding

Giet in een grote koekenpan een beetje extra olijfolie en voeg de fijngesneden ui toe. Bak ze glazig en voeg dan de verkruimelde salsiccia toe. Bak de salsicca tot hij gaar is en blus af met de cognac of brandy. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en laat nog ongeveer 15 minuten op een zacht vuurtje koken. Je kan op dit moment ook de peperoncino (fijngehakt) toevoegen. Regelmatig roeren.

Kook intussen de pasta in licht gezouten water volgens de op de verpakking aangegeven tijd. Je kan elk formaat pasta gebruiken, maar ik raad aan een kort formaat pasta te gebruiken (bvb penne of spirelli).

Vijf minuten voordat u de pasta laat uitlekken, voeg je de room toe aan de saus. Meng goed om alle ingrediënten te binden.

Giet vervolgens de pasta af en meng deze met de bereide saus.

Serveer de pasta alla carcerata, gegarneerd met gehakte peterselie.

 

Welke wijn?

Gezien we in Emilia Romagna zijn, dient dit smakelijke gerecht onvergetelijk worden in combinatie met een goede Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC.

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!

 

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten