Een symbool van de vrede
Ook al komen ze van ver, de mooie, oranje kaki’s zijn niet weg te denken uit de Italiaanse herfst.
De Lotus van Japan, de Appel van het Oosten … de zoete kaki’s hebben antieke maar ook energieke wortels. Denk maar aan de plutoniumbom die meer dan zeventig jaar geleden op Nagasaki viel. Deze verwoestte een groot deel van de stad en kostte duizenden mensen het leven.
Een klein kakiboompje overleefde moedig de ramp en een Japanse botanicus begon de zaadjes in zijn tuin te planten. Hij gaf de kakiplantjes aan de kinderen als herinnering aan de atoombom en als symbool van de vrede tegen alle oorlogen. Vanuit Nagasaki, gingen ze naar de scholen in Japan. Daarna kwam plantjes van de overlevende kakiboom door de jaren heen naar andere plaatsen in de wereld. Zo werd de kaki het symbool van de vrede voor de jonge generaties.
Het brood van de goden
De boom van de zeven deugden zoals hij ook wel eens wordt genoemd, produceert zoete mollige vruchten die rijk zijn aan vitaminen C en E, kalium en fosfor. Met zijn zoetheid van 65 kilocalorieën per 100 g is de kaki meteen het brood van de goden geworden.
De Italiaanse componist Giuseppe Verdi was er verlekkerd op.
Zijn lievelingsrecept: snij de kaki’s horizontaal in de helft, bestrooi ze met suiker en overgiet ze met champagne.
Kaki anders
Probeer eens een millefeuille met in de oven gedroogde, flinterdunne kakiplakjes en geitenkaas, een rucolasla met kaki, hazelnootjes en gorgonzola of een Tiramisù met kakimousse gegarneerd met pure chocoladeschilfers.
Schenk hierbij
Alto Adige Moscato Rosa DOC bij de Millefeuille, Moscato di Scanzo DocG bij de rucolasla met kaki en gorgonzola en Moscato Rosa delle Venezie bij de Kakitiramisu.