VINO NOVELLO

Authentiek Italiaans

Jong rood, met een lichte frisse smaak.  De Italiaanse Vino Novello haalt zijn inspiratie dan wel bij de Franse Beaujolais Nouveau, maar hij heeft ook zo zijn eigen kenmerken.
Daar waar de verkoop van de Beaujolais Nouveau in Frankrijk de derde donderdag van november begint, komt de Italiaanse Vino Novello onmiddellijk na de wijnoogst op de markt.  Dit jaar was dat op 30 oktober.
In Italië mogen er 60 verschillende druivenrassen gebruikt worden.  De methode van de carbonische maceratie is maar verplicht voor 40% van de druiven. Voor de Beaujolais zijn er uitsluitend Gamay druiven voorzien, die alleen middels carbonische maceratie worden gevinifieerd.

Jong, fris en fruitig

Hoe dan ook is de Vino Novello een frisse, fruitige wijn, met een minimum alcoholgehalte van 11° en een maximum suikerresidu van 10g/l, die graag en zonder pretentie wordt gedronken.
Let op: het is niet zomaar een jong wijntje.
Met de carbonische maceratie mogen de druiven niet geplet worden. Zo worden minder suikers van het fruit in alcohol omgezet.  Zo blijft het alcoholgehalte lager, hetgeen aan de Novello die typische frisse, fruitige smaak geeft. Het zijn alleen maar stille of mousserende DOP en IGP wijnen, met druiven van hetzelfde oogstjaar, die de traditionele naam van Novello mogen dragen.

Ook al trekken de meeste sommeliers hun neus op als het over Vino Novello gaat, de liefhebbers komen toch wel aan hun trekken.   Dit jaar is er een keuze uit twee miljoen flessen en tientallen wijnfestivals van noord tot zuid. Ze moeten in enkele maanden tijd worden gedronken. En zeker niet na Pasen, want dan heb je geen ‘Novello’ meer!

Pitigliano

In het Toscaanse stadje Pitigliano kun je in november op het feest van de “Santi Vinai”, (de heilige wijnboeren) in de antieke wijnkelders van tufsteen samen met de Vino Novello de typische producten van de herfst ontdekken.  Waaronder de nieuwe geperste olie en de kastanjes.
De wijnproeverijen bieden meteen de gelegenheid om het pittoreske, ommuurde stadje te verkennen.  Het dateert uit de tijd van de Etrusken en is erkend als een van de mooiste van Italië.
Maak een wandeling langs de Dom van de Heiligen Peter en Paulus, het Palazzo Orsini, de Kerk van de H. Maria en H. Rocco, de synagoog van het Kleine Jerusalem, de archeologische site van Morranaccio of het Park Orsini.

Daarna laat je je gastronomisch verwennen in de Osteria del Ceccottino in het centrum van Pitigliano, met de Toscaanse specialiteiten en last but not least de Vino Novello.

Over D.J. Bruggeman 152 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten