
In deze rubriek brengen we u op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: gemiddeld
Personen: 4
Tijd: ca. 1 uur
Oorsprong: Abruzzo
Dit recept komt uit de reeks ‘Schatten van Abruzzo’. Je kan het bijhorende artikel hier vinden.
Wat heb je nodig?
Voor de pasta
- 200 gram bloem
- 200 gram geraffineerde harde tarwebloem
- 4 eieren (200 gram)
- 20 gram water
- 10 gram extra vierge olijfolie
Voor de kruiden
- 50 gram wortelen
- 50 gram uien
- 50 gram selder
- 150 gram aubergines
- 150 gram gemengde paprika’s
- 10 blaadjes basilicum
- Extra vierge olijfolie naar smaak
- 700 gram tomatenpuree
- 200 gram ricotta
- Basilicum
- 60 gram pecorino
Bereiding
Mix de bloem en de geraffineerde harde tarwebloem in een kom. Klop lichtjes de eieren en voeg ze later toe aan het mengsel, samen met een druppel water en een beetje olie. Kneed het mengsel in de kom tot het compact maar zacht wordt en kneed daarna verder op het keukenoppervlak. Vorm een bal en laat die een halfuur rusten onder een omgekeerde kom.
In de tussentijd neem je kleine porties van het deeg en snij je ze in stukjes van ongeveer 2 gram. Rol ze een voor een uit op het keukenoppervlak tot ze de vorm hebben van stokjes van 6 centimeter lang en 3 millimeter dik. Vorm een ring en wikkel ze rond het topje van je wijsvinger. Zorg dat de uiteinden aan elkaar verbonden zijn zodat ze niet opengaan tijdens het koken. Zet ze apart klaar op een dienblad bekleed met een theedoek.
Giet een beetje olie in een pan met een antiaanbaklaag en bak de selder, wortels en in heel kleine blokjes gesneden ajuin 10 à 15 minuten op een laag vuur. Voeg dan de tomatenpuree toe, breng het op smaak met zoet en laat het nog eens 10 à 15 minuten indikken op het lage vuur.
Bak ondertussen in een andere pan de knoflook en de verschillende paprika’s gesneden in kleine blokjes. Laat het ook hier 10 minuten bakken, voeg wat zout toe en voeg dan de courgetten en na 5 minuten ook de aubergines toe.
Pureer de ricotta in een kommetje en meng het door de tomatenpuree. Roer goed om alles te mengen. Voeg vervolgens alle gebruinde groenten toe aan de saus en maak het af met verse basilicumblaadjes.
Zet een grote pan met gezouten water op het vuur en dompel de pasta erin als het water kookt. Laat het 12 à 14 minuten koken en giet het dan direct af in de pan met saus. Strooi wat geraspte pecorino erover en serveer de pasta.
